4 października 2025

Zalewajka

 Aż trudno uwierzyć, że tego klasyku nie ma jeszcze na moim blogu. Spieszę z nadrobieniem tych zaległości. 

Zalewajka to prostsza wersja żurku, którą gotuje się na ziemniakach z dodatkami. Nie potrzebujemy do niej żadnego wywaru i przygotowuje się ją naprawdę szybko. To pyszne sycące danie jednogarnkowe. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zalewajki, to nie ma na co czekać. 

Składniki: 

  • 1 duża cebula 
  • 2 laski kiełbasy 
  • 1 marchewka 
  • 6 ziemniaków 
  • ok 500 ml zakwasu na barszcz biały lub żurek 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • suszony majeranek 
  • olej do smażenia 
  • 2 litry wody 
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku 
  • kilka suszonych grzybów 
  • 1/4 szklanki śmietany (18 lub 30%)
  • 1 łyżeczka mąki 

Sposób przygotowania: 

1. Grzyby zalać wrzątkiem w misce, odstawić na kwadrans. 

2. W międzyczasie obrać warzywa i wszystko pokroić w kostkę. 

3. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki. 

4. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i dusić, aż się zarumieni. Następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. 

5.  Po chwili dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, chwilę smażyć. Dorzucić też pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki i smażyć przez 5 minut. Wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować, aż warzywa zmiękną. 

6. Do zupy wlać zakwas, podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie w kubku rozmieszać na gładko śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do zupy i zagotować. Na koniec dodać sporo suszonego majeranku, zmiażdżony ząbek czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!