Aż trudno uwierzyć, że tego klasyku nie ma jeszcze na moim blogu. Spieszę z nadrobieniem tych zaległości.
Zalewajka to prostsza wersja żurku, którą gotuje się na ziemniakach z dodatkami. Nie potrzebujemy do niej żadnego wywaru i przygotowuje się ją naprawdę szybko. To pyszne sycące danie jednogarnkowe. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście zalewajki, to nie ma na co czekać.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 laski kiełbasy
- 1 marchewka
- 6 ziemniaków
- ok 500 ml zakwasu na barszcz biały lub żurek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- suszony majeranek
- olej do smażenia
- 2 litry wody
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1/4 szklanki śmietany (18 lub 30%)
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalać wrzątkiem w misce, odstawić na kwadrans.
2. W międzyczasie obrać warzywa i wszystko pokroić w kostkę.
3. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki.
4. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i dusić, aż się zarumieni. Następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni.
5. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, chwilę smażyć. Dorzucić też pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki i smażyć przez 5 minut. Wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować, aż warzywa zmiękną.
6. Do zupy wlać zakwas, podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie w kubku rozmieszać na gładko śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do zupy i zagotować. Na koniec dodać sporo suszonego majeranku, zmiażdżony ząbek czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!



 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!