17 września 2024

Tarta ze śliwkami i migdałami

 Przepyszna krucha tarta, która pewnie i wam skradnie serce podobnie jak i mi 🥰 dodatkową świetną robotę robi tu migdałowa kruszonka i dodatek samych migdałów do kruchego spodu, ich smak jeszcze bardziej podkręca całą tartę. 

Składniki (foremka o średnicy 28cm):

Kruchy spód: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 150 g zimnego masła 
  • 90 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • szczypta proszku do pieczenia 

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej 
  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 50 g płatków migdałów 

Dodatkowo: 

  • 700 g śliwek, umytych, wypestkowanych, przekrojowych na pół 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na ciasto na spód szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

2. Składniki na kruszonkę rozdrobnić w palcach, przełożyć do miski i schować do lodówki. 

3. Przygotować śliwki. 

4. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. 

5. Piekarnik nagrzać do 180*C, podpiec spód tarty przez 15 minut.

6. Podpieczony spód lekko oprószyć bułką tartą, wyłożyć śliwki skórką do dołu, całość oprószyć cynamonem i cukrem, na wierzch wyłożyć kruszonkę. 

7. Piec w 180*C przez około 40 minut. 

8. Upieczoną, ostudzoną tartę można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: IG, chwileszczescia 


16 września 2024

Lekka sałatka z makaronem orzo bez majonezu

 Szybka sałatka, którą podałam do pieczonego kurczaka. Świetnie sprawdzi się też na spotkania rodzinne czy jako drugie śniadanie do pracy. 

Składniki:

  • 250 g makaronu orzo
  • 2 pomidory - można zastąpić koktajlowymi 
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 czerwona cebula 
  • siekany koperek 

Sos: 

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować warzywa i ser. 

2. Ogórka i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pokroić również ser oraz pomidory. Oliwki odsączyć z zalewy i przekroić na połówki. 

3. Wszystko wymieszać z ugotowanym, odcedzonym i przestudzonym makaronem. Składniki na sos połączyć i dodać do sałatki. Dodać również posiekany koperek i całość zamieszać. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, pyszna_codziennosc 

14 września 2024

Sok mieszany z winogron bez użycia sokownika

 W lodówce leżała miska jasnego i ciemnego winogrona, którego już nikt nie miał ochoty jeść. Aby się nie zmarnowało, zrobiłam z niego sok. A że owoców nie było za dużo, to nie chciałam brudzić sokownika składającego się z kilku elementów, tylko przygotowałam sok w jednym garnku. Sok wyszedł ciemny mimo, że jasnego winogrona było więcej. Ale jeśli chodzi o smak, to rzeczywiście ma nutę smaku słodkiego jasnego winogrona.

Składniki:

  • winogrono (jasne i ciemne obrane z szypułek)
  • cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Winogrona, umyte i oberwane z szypułek, umieścić w garnku i zalać wodą tyle, by woda pokryła owoce. 

2. Postawić na małym ogniu i gotować. Po zagotowaniu, gotować 10 minut, dodać cukier - do smaku i nadał gotować jeszcze 10 minut. 

3. Następnie całość przecedzić przez gęste sito. Odlany sok ponownie zagotować, w razie potrzeby jeszcze dosłodzić i przelewać do przygotowanych wcześniej buteleczek lub słoików.  

4. Gorące zakręcać i odstawić pod ręcznikiem lu ściereczką do "złapania" wieczek. Nie trzeba pasteryzować, ale oczywiście można to zrobić. 

Smacznego!!!

10 września 2024

Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i boczkiem

 Taką prostą i pyszną przekąskę można przygotować w kilka chwil.

Składniki: 

  • 1 gruszka 
  • 2 plastry boczku, u mnie pieczony 
  • 2 plasterki czerwonej cebuli 
  • kawałek sera z niebieską pleśnią 
  • 2 listki świeżej mięty 

Dressing: 

  • oliwa z oliwek
  • musztarda francuska 
  • sok z cytryny 
  • odrobina miodu 
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania: 

1. Gruszkę umyć, pokroić w cieniutkie okrągłe plasterki, najlepiej na mandolinie. 
2. Ułożyć na talerzu lub półmisku. 
3. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni. 
4. Pokruszyć pleśniowy ser, miętę posiekać. Cebulę podzielić na piórka. 
5. Składniki na dressing wymieszać w ulubionych proporcjach. 
6. Na gruszce rozłożyć pokruszony ser, cebulę, boczek. Polać dressingiem, na koniec posypać siekaną miętą. 

Smacznego!!!
 

 
Inspiracja:kulinarnemigawki.pl

5 września 2024

Leczo z kurczakiem i pieczarkami

 Przepyszna modyfikacja mojego lecza. Zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy i bez pieczarek, ale ostatnio dokonałam niewielkich zmian i wyszło naprawdę przepyszne leczo!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym keczupem z cukinii - efekt super!) - można też zastąpić gotowym sosem pomidorowym sugo
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli do smaku 
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

2. Cebulę dowolnie kroimy. Pieczarki obieramy, dowolnie kroimy.

3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. 

4. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dorzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki i całość chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię i obie papryki, pomidory z puszki, chilli, posiekane ząbki czosnku oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dusimy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Następnie dodajemy sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, chwilę całość dusimy, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!!!

4 września 2024

Kukurydza z grilla

 Lubicie grillowane warzywa? Co powiecie na kukurydzę? Powiem, że była całkiem smaczna. Nie popełniajcie jednak mojego błędu i pieczęcie ją w folii. Moja grillowała się na folii, ale nie była nią dokładnie owinięta i wyszła troszkę sucha. Ale nadal pyszna😁

Składniki: 

  • 2 kolby kukurydzy 
  • sól 
  • masło 
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania: 

1. Kukurydzę oczyścić z liści i wąsów, obgotować we wrzątku przez 15 minut. 

2. Po podgotowaniu można kukurydzę przekroić na mniejsze części  jak u mnie, ale nie jest to konieczne. 

3. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z 1 łyżką masła i solą do smaku. Takim masełkiem posmarować kolby i zawinąć w folię aluminiową. 

4. Piec na grillu. Kukurydza powinna być miękka, soczysta i lekko zrumieniona. Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości kolb, ale powinno wystarczyć 15-20 minut. 

Smacznego!!!