Przepyszna modyfikacja mojego lecza. Zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy i bez pieczarek, ale ostatnio dokonałam niewielkich zmian i wyszło naprawdę przepyszne leczo!
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 10 średnich pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (w sezonie można użyć świeżych, jedną puszkę można też zastąpić domowym keczupem z cukinii - efekt super!) - można też zastąpić gotowym sosem pomidorowym sugo
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- chilli do smaku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę dowolnie kroimy. Pieczarki obieramy, dowolnie kroimy.
3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami.
4. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dorzucamy pokrojoną cebulę i pieczarki i całość chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię i obie papryki, pomidory z puszki, chilli, posiekane ząbki czosnku oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dusimy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Następnie dodajemy sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy, chwilę całość dusimy, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!!!
Dziękuję za ten pomysł- będzie u mnie niebawem;-)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo. Życzę smacznego 🙂
Usuń