Szybki sos na bazie piersi z kurczaka i warzyw będzie idealny do makaronów, kasz czy ryżu.
Składniki:
- 500-600 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 ml wody lub dowolnego bulionu
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka mąki
- 80-100 ml śmietanki 18-30%
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić.
2. Papryki pokroić w grubszą kostkę, pieczarki w plastry. Czosnek przepuścić przez praskę.
3. Na oleju obsmażyć mięso, następnie zdjąć mięso i dodać paprykę, obsmażyć 2-3 minutki, dorzucić pieczarki i czosnek, całość smażyć jeszcze chwilę.
4. Do warzyw wlać śmietankę i bulion. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody (1/4 - 1/3 szklanki), wymieszać, wlać do sosu i gotować do zgęstnienia. Dorzucić wcześniej obsmażone mięso. Jeszcze krótką chwilkę pogotować.
Smacznego!!!