Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym.
Składniki:
1 mała główka kapusty
1 duża cebula
woda
sól, pieprz
odrobina cukru
kminek
siekany zielony koperek
2 łyżki mąki
olej
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru.
4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku.
5. Kapusta najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!!!
27 listopada 2015
24 listopada 2015
Pieczony schab peklowany
To moja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej.
Składniki:
70 dag schabu
ok 15 g soli peklowej
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
smalec
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa.
2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni.
3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st.
Smacznego!!!
Źródło: Z miłości do żywności
Składniki:
70 dag schabu
ok 15 g soli peklowej
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
smalec
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa.
2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni.
3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st.
Smacznego!!!
Źródło: Z miłości do żywności
22 listopada 2015
Karpatka
Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta!
Składniki (blaszka 20x36 cm):
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5-6 jajek
Krem karpatkowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę
mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia.
2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do
uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe
blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki
wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w
piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia!
4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie
mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować,
to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się
grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny
budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
19 listopada 2015
Surówka z kapusty i marchewki
To moja ulubiona wersja surówki z białej kapusty - niewiele składników, ale smak rewelacyjny!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
2 marchewki
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
kilka łyżek oleju
odrobina cukru
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru soków.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa połączyć, dodać olej, odrobinę cukru i natkę pietruszki. Starannie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
2 marchewki
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
kilka łyżek oleju
odrobina cukru
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru soków.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa połączyć, dodać olej, odrobinę cukru i natkę pietruszki. Starannie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!!!
14 listopada 2015
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną
Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam!
Składniki:
400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki)
100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 jajko
2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej
kilka łyżek zimnej wody
sól, pieprz
szczypta mielonej papryki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała.
4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki)
100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 jajko
2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej
kilka łyżek zimnej wody
sól, pieprz
szczypta mielonej papryki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała.
4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
11 listopada 2015
Marynowane kotlety schabowe
Kotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam!
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
olej do smażenia
Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka musztardy
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.
2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.
3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
olej do smażenia
Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka musztardy
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.
2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.
3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!
Smacznego!!!
Źródło: Co mi w duszy gra
8 listopada 2015
Drożdżówki z budyniem
Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
50 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu
Sposób wykonania:
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem.
5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
50 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu
Sposób wykonania:
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem.
5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.
Smacznego!!!
3 listopada 2015
Jajecznica na parze dla małego dziecka
Składniki:
1 jajko wiejskie
łyżeczka masła
łyżeczka mleka
ewentualnie szczypta soli (u niemowląt sól pominąć)
ewentualnie drobno posiekany koperek lub inna zieleninka
Sposób wykonania:
1. Jajko umyć.
2. Potrzebne będą dwa garnuszki, w tym jeden większy. Do większego garnka dolewamy wody, gotujemy. Na większym garnku stawiamy mniejszy i dodajemy do niego masło, by się roztopiło.
3. Wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę mleka. W miarę ścinania się jajka, całość mieszamy do momentu, aż żółtko i białko będą ścięte. Na koniec ewentualnie dodajemy siekany koperek.
Smacznego!
1 listopada 2015
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ostatnio u nas z racji różnych okazji pojawiała się właśnie ta sałatka. W końcu przemówiło do mnie połączenie tuńczyka i ryżu i bardzo mi ta sałatka smakuje. Polecam serdecznie!
Składniki:
200 g ryżu (2 woreczki)
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju)
4 jaja ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone lub korniszony
majonez
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzić.
2. Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
200 g ryżu (2 woreczki)
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju)
4 jaja ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone lub korniszony
majonez
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzić.
2. Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)