24 listopada 2015

Pieczony schab peklowany

To moja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej.


Składniki:

70 dag schabu
ok 15 g soli peklowej
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
smalec

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa.
2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni.
3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st.

Smacznego!!!


Źródło: Z miłości do żywności

3 komentarze:

  1. To najlepszy sposób na domowe wędliny i mięso do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie :) Umieściłem swój przepis tutaj, zapraszam do przetestowania :) http://sh.st/neRYZ

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny i kruchy kawałek schabu do obiadu! Ja w soli peklowałam do tej pory tylko karkówkę- też smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!