Wszystko co dobre szybko się kończy...Właśnie dziś oficjalnie kończy mi się urlop macierzyński :( Od poniedziałku wracam do pracy. Więc na zakończenie tego pięknego okresu zapraszam Was na przepyszne ciasto! Ciasto cappuccino to prawdziwy HIT - ma wielu wielbicieli wśród moich znajomych i członków rodziny. Po raz pierwszy piekłam go na Chrzest Św. mojej córeczki i od tego momentu gości na naszych stołach podczas różnych uroczystości. Gorąco polecam!!! Naprawdę warto wypróbować ten przepis :)
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej (można dać część mąki ziemniaczanej)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny lub masła
1,5 szklanki mleka (ok 400 ml)
Masa cappuccino:
60 g dowolnej kawy cappuccino
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
2 śmietany śnieżki
400 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, suchy budyń, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną.
3. Przygotować masę cappuccino: zagotować mleko, rozpuścić kawę cappuccino i rozpuszczalną, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić i wmieszać do masy.
Uwaga! Gotowe biszkopty można nasączyć ponczem: 1 szklanka wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru.
Uwaga! Gotowe biszkopty można nasączyć ponczem: 1 szklanka wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru.
Przełożenie ciasta od dołu:
połowa biszkoptu
masa budyniowa
masa cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)
połowa biszkoptu
reszta masy kawowej
Gotowe ciasto posypać tartą czekoladą lub posypką czekoladową.