30 września 2011

Ciasto Cappuccino

Wszystko co dobre szybko się kończy...Właśnie dziś oficjalnie kończy mi się urlop macierzyński :( Od poniedziałku wracam do pracy. Więc na zakończenie tego pięknego okresu zapraszam Was na przepyszne ciasto! Ciasto cappuccino to prawdziwy HIT - ma wielu wielbicieli wśród moich znajomych i członków rodziny. Po raz pierwszy piekłam go na Chrzest Św. mojej córeczki i od tego momentu gości na naszych stołach podczas różnych uroczystości. Gorąco polecam!!! Naprawdę warto wypróbować ten przepis :)


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki tortowej (można dać część mąki ziemniaczanej)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 
3 łyżki kakao 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Masa budyniowa: 
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny lub masła 
1,5 szklanki mleka (ok 400 ml)

Masa cappuccino:
60 g dowolnej kawy cappuccino
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
2 śmietany śnieżki
400 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, suchy budyń, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną.
3. Przygotować masę cappuccino: zagotować mleko, rozpuścić kawę cappuccino i rozpuszczalną, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić i wmieszać do masy.

Uwaga! Gotowe biszkopty można nasączyć ponczem: 1 szklanka wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru.

Przełożenie ciasta od dołu:
połowa biszkoptu
masa budyniowa
masa cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)
połowa biszkoptu
reszta masy kawowej

Gotowe ciasto posypać tartą czekoladą lub posypką czekoladową.

SMACZNEGO :)

Źródło: Smak domu...

28 września 2011

Placuszki z jabłkami i twarożkiem

Dzisiaj Dzień Jabłka. Przyznam się, że obchodzę go po raz pierwszy ponieważ nigdy wcześniej o nim nie słyszałam :) Więc zapraszam na pyszne placuszki z jabłkami i twarożkiem według przepisu Dorotus.


Składniki:

4 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
1 łyżka miodu
1 pełna szklanka mąki
3 duże jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
20 dag białego sera (użyłam zwykłego, rozdrobniłam go widelcem)
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania gotowych placuszków


Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy z mąką, miodem, jabłkami, serem i solą, Doprawiamy do smaku cynamonem i gałką muszkatołową.
2. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, delikatnie mieszamy masę jabłkową z pianą.
3. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
4. Jeśli zostało nam ciasta to możemy go przechować w lodówce. Następnego dnia również usmażone z niego placuszki będą wyśmienicie smakować. Sama wypróbowałam :)


SMACZNEGO :)

Źródło: Moje wypieki

27 września 2011

Sałatka warstwowa z kalafiorem

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Polecam szczególnie teraz póki jeszcze mamy dostęp do tanich świeżych warzyw.



Składniki:

1 mały lub pół dużego kalafiora
4-5 pomidorów
5 jajek na twardo
1 drobno posiekana cebula (można pominąć)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Rzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy maksymalnie 3-5 minut. Odcedzamy.
2. Pomidory kroimy w ósemki, jajka w ćwiartki. Mieszamy sos: majonez, musztardę oraz jogurt. Doprawiamy pieprzem.

Ułożenie sałatki od dołu:
kalafior
sól, pieprz
pomidory
posiekana cebula
jajka
sól, pieprz
sos majonezowy
szczypiorek


SMACZNEGO :) 

26 września 2011

Szynka w sosie śmietanowym

Bardzo często robię taki obiadek. Gości u nas na stole nawet kilkanaście razy w roku. Jest to danie typu "Mama mnie nauczyła". Jako dodatki polecam buraczki ćwikłowe lub surówkę z kapusty pekińskiej. Na zdjęciach jest akurat widoczna ta druga propozycja.


Składniki:

0,5 kg surowej szynki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka kminku w ziarenkach
2 szklanki wody
olej do smażenia
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
pieprz
sól
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Szynkę myjemy, wycieramy, kroimy na 6 kawałków. Rzucamy na rozgrzany olej i chwilę smażymy aż się dobrze zarumieni.
2. W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podgrzewamy.
3. Kiedy mięso jest już zrumienione, dodajemy go do rondelka z wodą i gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny w zależności jak są duże kawałki szynki). W międzyczasie dodajemy kminek i dolewamy wodę jeśli za dużo wyparuje.
4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Można wcześniej wyciągnąć mięso by łatwiej zamieszać sos. Ja nie wyciągam.
5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


SMACZNEGO :)

24 września 2011

Jabłecznik z bitą śmietaną

Zapraszam Was na pyszny jabłecznik.Ciasto nie było za wysokie ponieważ upiekłam go na dużej blaszce. Ale za to dało się nim obdzielić większą liczbę osób :)


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
400 g prażonych jabłek (skorzystałam z moich jabłek ze słoika)
1 cytrynowa galaretka

Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 cukier waniliowy
ewentualnie odrobina cukru pudru

Dodatkowo: 10 dag wiórek koksowych

Sposób przygotowania:

1. Żółtka podzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać żółtka, cukier, na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 35-45 minut w 180°C. 
2. Jabłka podgrzać, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać, ostudzić.
3. Śmietanę ubić z fixami i cukrami.
4. Wiórki kokosowe wsypać na rozgrzaną suchą patelnię, zrumienić na złoto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przełożenie ciasta od dołu:
biszkopt
masa jabłkowa
masa śmietanowa
zrumieniony kokos


SMACZNEGO :)

23 września 2011

Sałatka kalafiorowo-pomidorowa


Składniki:

1 mały kalafior
3 pomidory
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pół wiązki świeżego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora podzielić na różyczki, rzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut. Odcedzić i wystudzić.
2. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do majonezu i jogurtu. Wymieszać z warzywami, doprawić do smaku.
4. Posypać siekanym koperkiem. 


SMACZNEGO :)

22 września 2011

Prażone jabłka do słoików

Co roku robię kilka słoików z jabłkami, a z tego przepisu korzystam już po raz kolejny. Chciałam urozmaicić ten przepis więc dodałam kilka składników. Wyszły przepyszne! Takie jabłka nadają się idealnie do szarlotek lub słodkich naleśników.

Składniki:

jabłka
cukier
Opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kilka goździków, cukier waniliowy, cynamon

Sposób przygotowania: 

1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Prażyć na wolnym ogniu. Można wlać odrobinę wody, by się nie przypalały.
2. Do jabłek dodać cukier, ewentualnie dodatki takie jak: cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i kilka goździków. 
3. Gorące jabłka przekładać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować,choć ja nie pasteryzuję.


SMACZNEGO :)


21 września 2011

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami robię tylko w sezonie, są pyszne. Ale jeszcze bardziej smakują mi jednak pierogi ze śliwkami🤤
 

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1- 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól 
Nadzienie:
  • 0,5 kg śliwek węgierek (mogą być też mrożone, tylko nie należy ich rozmrażać przed przygotowaniem)
  • dodatkowo można do każdej śliwki dodać po szczycie cukru i cynamonu
Sposób przygotowania: 

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki, w zależności od tego jakiego typu ziemniaki akuratvmamy. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt. Jak już wcześniej wspomniałam, można do środka wypestkowanej śliwki dodać szczyptę cukru i cynamonu. 

2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier, czasem cynamon. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.

SMACZNEGO :)

20 września 2011

Papryka konserwowa

Przepis mam od mamy. Papryka konserwowa to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy też farszu mięsnego.


Składniki:

ok. 2 kg papryki czerwonej i żółtej

Zalewa: 
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli

Do każdego słoika dodajemy:
gorczycę
korzeń chrzanu
ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Dodajemy do słoików z dodatkami wymienionymi powyżej.
2. Zagotowujemy zalewę. Zalewamy paprykę. Pasteryzujemy ok. 15 minut po zagotowaniu.

 

SMACZNEGO :)

19 września 2011

Kruche ciasto z rabarbarem

Na bazarku można jeszcze kupić świeży rabarbar. Skorzystałam z tej okazji upiekłam ciasto. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
20 dag cukru pudru
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka

Rabarbarowe nadzienie:
0,5 kg pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu 

Piana:
4 białka
odrobina soli
3 łyżki cukru

Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (w oryginale morelowego) 

Sposób przygotowania: 

1.Najpierw przygotowujemy rabarbarowe nadzienie: pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem i miodem, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy rabarbar z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto (oprócz kakao) i dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. 
3. Ubijamy pianę z podanych składników.
4. Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę, równomiernie rozkładamy najpierw dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), a potem farsz rabarbarowy. Następnie wykładamy ubitą pianę z cukrem. Na pianę ścieramy najpierw ciasto kakaowe, a następnie jasne. 
5. Całość pieczemy w 180°C ok. 35-40 minut (do ładnego zrumienienia się wierzchu).

SMACZNEGO :)

Źródło: Moje ciacho

18 września 2011

Sałata ze śmietaną i jajkiem

Super dodatek do ziemniaków, do mięsa czy też do jajka sadzonego :)

 

Składniki: 

1 mała główka sałaty masłowej
2 ugotowane jajka
3-4 łyżki śmietany 12% lub 18%
1-2 łyżeczki octu (do smaku)
1-2 łyżeczki cukru (do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Sałatę umyć, rozerwać liście na małe kawałki.
2. Oddzielić ugotowane białka od żółtek. Białka pokroić.
3. Żółtka rozetrzeć widelcem, dodać cukier, ocet i śmietanę i dobrze wymieszać.
4. Sałatę wymieszać z białkami. Połączyć z sosem z żółtek i śmietany tuż przed podaniem. 


SMACZNEGO :)

17 września 2011

Kukurydza z masłem czosnkowym


Składniki:

2 kolby świeżej kukurydzy
1 łyżeczka cukru
100 ml mleka
woda
2 łyżki masła czosnkowego

Sposób przygotowania:

1. Kukurydzę oczyszczamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka i cukru do miękkości (ok. 10-15 minut). Kukurydza gotowana w ten sposób jest delikatniejsza od tej gotowanej z dodatkiem soli.
2. Kolby wyciągamy z wody, podajemy posmarowane masłem czosnkowym ( a jeśli ktoś nie lubi to smarujemy zwykłym masełkiem).
 
SMACZNEGO :)

16 września 2011

Szarlotka idealna


Składniki (24x36 cm):

0,5 kg mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 jajka 

1 słoik prażonych jabłek (można zastąpić świeżo prażonymi jabłkami) 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cynamon do smaku
sok z cytryny
bułka tarta 

Sposób przygotowania: 

1. Roztopić margarynę, lekko przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i dodać jajka. Zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce.
2. Składniki na masę jabłkową (poza bułką tartą) wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą (wsiąknie nadmiar soku z jabłek podczas pieczenia). Nałożyć masę jabłkową, a na końcu drugą warstwę ciasta. 
3. Piec na złoto w 180°C. 




SMACZNEGO :)

15 września 2011

Buraczki w zalewie chrzanowej na zimę

Pyszna ćwikła! Najlepiej jednego dnia ugotować buraki i zalać je zalewą, a następnego już tylko pakować do słoików i pasteryzować. Z tego przepisu wyszło mi 10 słoików różnej wielkości.


Składniki: 

5 kg buraków

Zalewa:
1 litr wody
2 szklanki octu 6% lub 1,5 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 duże cebule
6 ząbków czosnku
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 łyżek tartego chrzanu ze słoika
garść soli

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obrać i dowolnie pokroić. Zagotować razem wszystkie składniki zalewy. Przecedzić. Czystą zalewę wlać do buraków, a to co zostało z gotowania, czyli cebula, czosnek itd. wyrzucić. 
3. Buraki w zalewie pozostawić na noc. 
4. Następnego dnia nakładać buraki do słoików i pasteryzować minimum 15 minut od momentu zagotowania.


Przepis dostałam od swojej mamy, która z kolei ma go od koleżanki z pracy. SMACZNEGO :)

14 września 2011

Szybki przecier pomidorowy

Nie ma jak to zupa pomidorowa z domowego przecieru. Proponuję Wam dziś wersję przecieru dla zapracowanych. Robi się bardzo szybko i dodatkowo nic się nie marnuje. Przecier ma łagodny smak, można go pić jak sok pomidorowy :)


Składniki: 

6 kg dojrzałych pomidorów
1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, odcinamy szypułki. 
2. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (razem ze skórką).
3. Gotowy miąższ przelewamy do garnka, dodajemy sól i zagotowujemy.
4. Przelewamy gorący przecier do słoików, stawiamy do góry dnem, by wieczka złapały. Jeśli nie złapią, słoiki należy zapasteryzować.

SMACZNEGO :)

13 września 2011

Koktajle: nektarynkowy i brzoskwiniowy

Koktajl nektarynkowy:


Składniki:

3 umyte nektarynki
1 szklanka mleka / kefiru / maślanki / jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Zmiksować owoce z miodem na jednolitą papkę, dodać mleka, jeszcze raz zmiksować i serwować :)

Koktajl brzoskwiniowy:


Składniki:

3 umyte dojrzałe brzoskwinie
1 szklanka mleka / kefiru / maślanki / jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Podobnie jak wyżej zmiksować owoce z miodem na jednolitą papkę, dodać mleka, jeszcze raz zmiksować i serwować :)

I tak można z każdymi innymi owocami! SMACZNEGO :)

12 września 2011

Pomidory faszerowane twarożkiem

Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :)



Składniki:

4 jędrne pomidory
pół cebuli
130g sera białego
2 łyżki siekanego świeżego koperku
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy, odcinamy im "czapeczkę", wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki uważając przy tym, by ich nie uszkodzić.
2. Ser ucieramy z siekaną cebulą, koperkiem, śmietaną i doprawiamy do smaku.
3. Nadziewamy pomidorki, dekorujemy według uznania.


SMACZNEGO :)


11 września 2011

Ekspresowe ucierane ciasto ze śliwkami

 

Składniki:

0,5 kg wypestkowanych umytych śliwek węgierek
1 kostka margaryny
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Na kruszonkę: mały kawałek masła, tyle mąki, cukru i wiórek kokosowych by kruszonka była sypka




Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodać kolejno jajka, a potem resztę składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na ciasto ułożyć równomiernie połówki śliwek łupkami do dołu i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180°C.


 SMACZNEGO :)

10 września 2011

Słodko-kwaśne ogórki kanapkowe

Ogóreczki robiłam już grubo ponad miesiąc temu, ale dopiero niedawno otworzyłam jeden słoik. Są przepyszne, w sam raz na kanapkę lub przekąskę do pracy. 


Składniki:

2 kg dużych gruntowych ogórków 
2 świeże czerwone papryki 
kilka ząbków czosnku 
1 mała  wiązka świeżego koperku 
1 szklanka soli
9 szklanek wody

Zalewa:
3 szklanki wody 
2,5 szklanki octu 10% 
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego 
2 łyżeczki gorczycy 
2 liście laurowe 
szczypta pieprzu 
2 duże cebule 
2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku. 
3. Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.



Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)


9 września 2011

Pulchne racuchy z jabłkami

 

Składniki:

2,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
3 jajka
5 jabłek
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
ewentualnie cynamon do smaku
ewentualnie 0,5 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i sól.
2. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem.
3. Jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do ciasta. Dowolnie przyprawić, np. cynamonem.
4. Smażyć niewielkie porcje na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu.
5. Od razu podać posypane cukrem pudrem.

Racuszki są naprawdę pulchniutkie - zachęcam do skorzystania z przepisu. SMACZNEGO :)


8 września 2011

Mizeria na zimę


Składniki: 

3 kg ogórków 
0,5 kg cebuli
sól do smaku

Zalewa: 
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 płaska łyżka soli
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, osolić do smaku. Dodać posiekaną cebulę, wymieszać i całość odstawić na godzinę.
2. Zagotować zalewę.
3. Odciśnięte ogórki i cebulę nakładać do słoików, zalać zalewą i pasteryzować 15 minut.

Przed podaniem należy mizerię odlać z zalewy i wymieszać z odrobiną śmietany, ewentualnie doprawić.

SMACZNEGO :)