Co roku robię kilka słoików z jabłkami, a z tego przepisu korzystam już po raz kolejny. Chciałam urozmaicić ten przepis więc dodałam kilka składników. Wyszły przepyszne! Takie jabłka nadają się idealnie do szarlotek lub słodkich naleśników.
Składniki:
jabłka
cukier
Opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kilka goździków, cukier waniliowy, cynamon
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Prażyć na wolnym ogniu. Można wlać odrobinę wody, by się nie przypalały.
2. Do jabłek dodać cukier, ewentualnie dodatki takie jak: cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i kilka goździków.
3. Gorące jabłka przekładać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować,choć ja nie pasteryzuję.
SMACZNEGO :)
dziś spróbuję tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :-)
U nas co roku się je robi, świetne są też jako samodzielna przekąska :)
OdpowiedzUsuń