Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
20 dag cukru pudru
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego4 żółtka
Rabarbarowe nadzienie:
0,5 kg pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Piana:
4 białka
odrobina soli
3 łyżki cukru
Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (w oryginale morelowego)
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy rabarbarowe nadzienie: pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem i miodem, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy rabarbar z nadmiaru soku.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto (oprócz kakao) i dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.
3. Ubijamy pianę z podanych składników.
4. Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę, równomiernie rozkładamy najpierw dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), a potem farsz rabarbarowy. Następnie wykładamy ubitą pianę z cukrem. Na pianę ścieramy najpierw ciasto kakaowe, a następnie jasne.
5. Całość pieczemy w 180°C ok. 35-40 minut (do ładnego zrumienienia się wierzchu).
SMACZNEGO :)
Źródło: Moje ciacho
oj, oj...
OdpowiedzUsuńale smakowicie się prezentuje ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
jak ja tęsknię za rabarbarowymi ciastami..pycha;)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam... juz sie czestuje:)
OdpowiedzUsuńApetyczne:) Muszę jeszcze poszukać rabarbaru
OdpowiedzUsuńWspaniałe! ;))
OdpowiedzUsuńTaki trochę pleśniak?:) Mmmm!
OdpowiedzUsuńNie robiłam pleśniaka więc nie mam porównania, polecam za to tego rabarbarowca - jest pyszny :)
Usuń