30 kwietnia 2014
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo
Składniki:
ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron
Sos:
500 g mięsa mielonego (od łopatki)
1 słoik leczo z cukinii (500 ml)
sól, pieprz
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.
2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
3. Sos podajemy do makaronów.
Smacznego!!!
27 kwietnia 2014
Zapiekanka z kurczakiem i porem
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 por
czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka
majonez
Sposób wykonania:
1. Piersi umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.
2. Pora obrać, pokroić na krążki.
3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie.
4. Wierzch posmarować majonezem, byle nie za grubo :)
5. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 45-60 minut. Kwadrans przed końcem ściągnąć folię, by wierzch się zarumienił.
Smacznego!!!
Źródło: W mojej kuchni
26 kwietnia 2014
Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka majonezu
1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem.
3. Awokado i jajka łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
25 kwietnia 2014
Udka pieczone w marynacie jogurtowej
Składniki:
4 nieduże udka
Marynata:
kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki
1 płaska łyżeczka soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki oleju
świeży rozmaryn
Sposób wykonania:
1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.
4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów.
Smacznego!!!
Źródło: Lepszy smak
24 kwietnia 2014
Placuszki cukiniowo-serowe
Składniki:
1 nieduża cukinia
1 marchewka
100 g żółtego sera
1 cebulka
1 jajko
sól, pieprz
siekana natka pietruszki
ok. 5 łyżek mleka
100 ml mleka
szczypta czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce.
3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka i mąki.
4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego!!!
Źródło: Qulinarny blog
23 kwietnia 2014
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
250 dag mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole
100 g pieczarek
marchewka gotowana w rosole
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 surowe jajko
dowolne przyprawy, np. majeranek
Panierka:
jajko
mleko
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki.
2. Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa.
3. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i obsmażamy na patelni, aby woda z nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i panierujemy, najpierw w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w bułce tartej. Krokiety rumienimy z obu stron na patelni z olejem.
Smacznego!!!
22 kwietnia 2014
Babka pomarańczowa na białkach
Składniki:
4 białka
skórka otarta z jednej pomarańczy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
Lukier:
cukier puder
odrobina soku z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mieszając, stopniowo dodawać cukier.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.
4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!!!
Źródło: Mouth-watering eats
16 kwietnia 2014
Seromakowiec
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
Mak:
1/2 kg maku
2 jajka + 1 białko jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
aromat migdałowy lub rumowy
bakalie wedle uznania
Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
5 jajek
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
olejek pomarańczowy
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.
2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.
3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.
5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.
6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
14 kwietnia 2014
Wafle z galaretką / masą galaretkową
To jedne z moich ulubionych wafli, które moja mama robiła od zawsze!
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany
- 2 dowolne galaretki
1. Margarynę, cukier i śmietanę zagotować.
2. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, ale nie całkowicie.
3. Letnią masą przełożyć wafle.
4. Wafla włożyć do lodówki, by masa stężała.
Smacznego!!!
13 kwietnia 2014
Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
Składniki:
1 słoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g)
1 puszka kukurydzy
3 jajka
4-5 ogórków kiszonych
1 jabłko
1 cebula biała lub czerwona
1/2 pęczka koperku
majonez
musztarda
pieprz i sól
Sposób wykonania:
1. Pieczarki kroimy w plasterki.
2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę.
3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą.
Smacznego!!!
Źródło: Smaczna Pyza
12 kwietnia 2014
Babka kawowa
Składniki:
1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 łyżki ciepłej wody
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
6 jajek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
olejek waniliowy do smaku
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Kawę wymieszać z wodą.
3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę razem wymieszać.
4. Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą.
5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać.
6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać posypką. Ostudzić.
Smacznego!!!
Źródło: Arabeska
10 kwietnia 2014
Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Składniki:
5-6 filetów śledziowych a'la matias
2 kwaśne jabłka
1 cebula
kwaśna śmietana
1 łyżka majonezu
sok z połowy cytryny
pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.
3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.
4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę (ilość wedle uznania) wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
5. Sosem przykryć filety śledziowe, schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia - przepisy Adriany
9 kwietnia 2014
Stokrotka
Składniki:
250 g mąki
5 dag cukru
4 dag masła ( roztopić)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/2 dag drożdży
olejek cytrynowy
1 cukier waniliowy
1 żółtko
dżem / powidła
Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.
3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.
4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).
5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.
Smacznego!!!
Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie
7 kwietnia 2014
Schab pieczony z ziołami
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2-3 łyżki oleju
1 gałązka rozmarynu
świeży tymianek
1 łyżka ziaren gorczycy
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki kminku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C (do zrumienienia).
Smacznego!!!
5 kwietnia 2014
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 parówki hot-dogowe
kilka plasterków żółtego sera
1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozkładamy, kroimy na 4prostokąty (ilość będzie zależała od wielkości parówek).
2. Na ciasto rozkładamy ser żółty, a na to parówkę. Zwijamy i układamy na blaszce.
3. Każdą parówkę w cieście nacinamy, a następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem.
4. Pieczemy w 200 st C przez 10-15 minut do zrumienienia.
Smacznego!
2 kwietnia 2014
Bigos z kapusty mieszanej
To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 główka kapusty białej
- 3 laski kiełbasy
- 3 cebule
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
- majeranek
- 10 suszonych śliwek (opcjonalnie)
- kilka kulek jałowca
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.
2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.
4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.
5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.
Smacznego!