9 kwietnia 2014
Stokrotka
Składniki:
250 g mąki
5 dag cukru
4 dag masła ( roztopić)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/2 dag drożdży
olejek cytrynowy
1 cukier waniliowy
1 żółtko
dżem / powidła
Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.
3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.
4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).
5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.
Smacznego!!!
Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaka duża ta Stokrotka, pyszne i piękne pieczywko-idealne na śniadanie
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńTo Stokrotka-pychotka ;D
OdpowiedzUsuńchcęęę ją!;)
OdpowiedzUsuńTa stokrotka przypomina mi dzieciństwo, kiedy mama kupowała takie zrośnięte bułeczki z dużą ilością kruszonki i każdy sobie odrywał po jednej, a potem po drugiej, bo były tak pyszne :) Twoja stokrotka wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU nas nadal można takie kupić, ale domowa jest o wiele lepsza :)
Usuńpyszności, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Jakoś nie mogę się pozbierać po powrocie z rehabilitacji. Fajnie Aniu tą stokrotkę wymyśliłaś. Super to wygląda i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie pracusiu.
Dziękuję Danusiu, wymarzyła mi się taka stokrotka jaką można dostać w sklepach, tylko w wersji domowej. Wyszła pyszna :) Życzę powrotu do zdrowia! Pozdrawiam!
UsuńW życiu mi taka wspaniała nie wyjdzie,ale będę za to podziwiać Twoją i marzyć:)
OdpowiedzUsuńKto wie? Może wyjdzie? Warto spróbować, polecam!
UsuńSuper pomysł, pewnie się zainspiruję ;)
OdpowiedzUsuńAniu, a tej mąki to na pewno 250 dag?
OdpowiedzUsuńAle ze mnie gapa, powinno być 250g.
UsuńPozdrawiam i życzę udanych wypieków!