2 kwietnia 2014

Bigos z kapusty mieszanej

To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)


Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej
  • 3 laski kiełbasy
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • majeranek
  • 10 suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • kilka kulek jałowca

Sposób przygotowania:

1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.
2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.
4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.
5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.

Smacznego!


 

4 komentarze:

  1. Popraw Aniu białą kiełbasę na kapustę w drugim punkcie. A poza tym narobiłaś mi strasznej ochoty na aromatyczny bigosik

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym bigosu z młodej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, młoda kapusta...ale już niedługo! Zazwyczaj w drugiej połowie maja już można będzie kupić :):)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!