To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 główka kapusty białej
- 3 laski kiełbasy
- 3 cebule
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
- majeranek
- 10 suszonych śliwek (opcjonalnie)
- kilka kulek jałowca
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.
2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.
4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.
5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.
Smacznego!
Popraw Aniu białą kiełbasę na kapustę w drugim punkcie. A poza tym narobiłaś mi strasznej ochoty na aromatyczny bigosik
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuńzjadłabym bigosu z młodej kapustki :)
OdpowiedzUsuńO tak, młoda kapusta...ale już niedługo! Zazwyczaj w drugiej połowie maja już można będzie kupić :):)
Usuń