Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
Mak:
1/2 kg maku
2 jajka + 1 białko jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
aromat migdałowy lub rumowy
bakalie wedle uznania
Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
5 jajek
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
olejek pomarańczowy
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.
2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.
3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.
5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.
6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Przy okazji życzę wszystkim tu zaglądającym wesołych, pogodnych
i zdrowych Świąt Wielkiej Nocy!
Prawdziwe bogactwo smaków:) Wzajemnie- Wesołych Świąt Aniu:)
OdpowiedzUsuńJedyne ciasto z makiem jakie mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajne podwójne ciasto! ;3
OdpowiedzUsuńAniu, ciacho wygląda i na pewno smakuje perfekcyjnie, pozdrawiam Cię gorąco :)
OdpowiedzUsuńja mam pytanie pisze ze ser zmielić masło utrzeć z cukrem a ile ma być tego masła??
OdpowiedzUsuńPół kostki, już dopisuję :)
Usuńsuper dziękuję w sobotę będziemy kosztować pozdrawiam
OdpowiedzUsuń