W tym roku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie!
Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm)
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
3 białka
2/3 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
Krem:
5 żółtek
1 litr mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 i 1/3 szklanki cukru
2 kostki masła
dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella
Dodatki:
mocny napar z herbaty (wystudzony)
dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
posypka czekoladowa
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty.
2. Upiec blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 15-20 minut w 180 st.C.
3. Zrobić krem: 1/2 litra mleka zagotować, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i resztę mleka, wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia.
4. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 1/3 gotowego kremu przełożyć do osobnego naczynia, dodać krem typu nutella i wymieszać.
5. Przełożyć tort: 1 blat kakaowy nasączyć herbatą, posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/2 białego kremu, następnie wkładka kokosowa, 1/2 białego kremu, biszkopt kakaowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym. Nasączyć biszkopt kakaowy. Tort posmarować masą czekoladową, udekorować wedle uznania, u mnie odłożone 3 łyżki białego kremu, kokos, posypka czekoladowa.
6. Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!