Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki z dodatkiem selera konserwowego, ale zależało mi na takiej bez dodatku jajek. Ta jest naprawdę pyszna, szybko się robi, bo praktycznie wystarczy składniki pokroić w kostkę i zamieszać i gotowe. Będzie idealna na świąteczny stół czy spotkanie w gronie najbliższych.
Składniki (na dwie nieduże salaterki):
- 300 g szynki konserwowej
- 200 g sera żółtego
- 2 słoiki selera konserwowego (słoiki po 340 g każdy)
- kilka ogórków kiszonych
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- majonez
Sposób przygotowania:
1. Szynkę, ser, ogórki i ananasa pokroić w kosteczkę.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw.
3. Selera również odsączyć i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Pokroić i dodać do pozostałych składników.
4. Dodać majonezu, doprawić pieprzem i solą do smaku.
5. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!