Moja propozycja na wielkanocny stół, to właśnie ta babka. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze dość długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 120 ml oleju
- 140-150 g cukru
- 4 jajka - temp. pokojowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- lukier lub czekolada do polania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić na puch z cukrem, na małych obrotach, ciągle mieszając, wlewać porcjami olej.
2. Wyłączyć mikser, dodać jogurt w temperaturze pokojowej, skórkę i sok z cytryny, wymieszać szpatułką.
3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta i mieszać szpatułką.
4. Formę na babkę posmarować masłem, obsypać tartą bułką, wylać i wyrównać ciasto.
5. Piec do suchego patyczka w 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku.
6. Ostudzoną babkę polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie posypać posypką.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!