5 kwietnia 2025

Babka jogurtowo-cytrynowa

 Moja propozycja na wielkanocny stół, to właśnie ta babka. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze dość długo utrzymuje świeżość. 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 140-150 g cukru
  • 4 jajka - temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1/2 cytryny 

Dodatkowo:

  • lukier lub czekolada do polania wierzchu 

Sposób przygotowania:

1.  Jajka ubić na puch z cukrem, na małych obrotach, ciągle mieszając, wlewać porcjami olej. 

2. Wyłączyć mikser, dodać jogurt w temperaturze pokojowej, skórkę i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. 

3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta i mieszać szpatułką. 

4. Formę na babkę posmarować masłem, obsypać tartą bułką, wylać i wyrównać ciasto. 

5. Piec do suchego patyczka w 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. 

6. Ostudzoną babkę polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie posypać posypką. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Ania gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!