11 kwietnia 2025

Sernik pistacjowy

 Jestem tym sernikiem zachwycona. Wprost nie do wiary, że wyszedł jak z obrazka. Do tego jest naprawdę pyszny! Ciasto warte ponownego upieczenia. 

Składniki (tortownica 23 lub 24cm):

Spód

  • 180 herbatników maślanych 
  • 80 g roztopionego masła 

Ser

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 200 g kremu pistacjowego 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo

  • garść posiekanych pistacji
Polewa: 
  • 100 g białej czekolady 
  • 40 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Uwaga, składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. 

2. Zrobić spód, herbatniki połamać, zmiksować w blenderze na "piasek" i wymieszać z rozpuszczonym przestudzonym masłem. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (nie wykładałam, bo moja tortownica ma szklane dno i sylikonowe boki i nie ma potrzeby wykładania papierem). Docisnąć dokładnie łyżką lub dnem szklanki.

3. W misce umieścić ser, jajka, krem pistacjowy oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować około 30 sekund, aż składniki się połączą. 

4. Następnie dodać miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować nie dłużej niż 1 minutę. 

5. Ciasto wylać na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 170*C. Na dolnej półce piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wodą, a sernik umieścić na środkowej półce. 

6. Piec najpierw w 170*C przez 30 minut, a potem w 130*C przez 50 minut. 

7. Po upieczeniu trzymać sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

8. Zrobić polewę, śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać pokrojoną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na wierzch sernika, a jego brzegi posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego!!!

 
 Źródło: Po prostu pycha

6 komentarzy:

  1. Proszę powiedzieć gdzie kupuje Pani pastę pistacjowa bo teraz hyba jest na topie bo dużo przepisów widzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego sernika użyłam kremu pistacjowego. Jest dostępny w lokalnych większych sklepach spożywczych, a także w Biedronce i lidlu

      Usuń
  2. Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź pozdrawiam i życzę spokojnych wesołych Świąt Zmartwychwstania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wesołych Świąt Wielkiej Nocy

      Usuń
  3. Czy sernik nie jest za słodki.?? Mąż kupił mi 2 opakowania kremu pistacjowego i nie mam pojęcia co z tym zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem ten sernik nie jest za słodki. Użyłam jednego słoiczka kremu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!