Jedna z moich ulubionych lekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne.
- 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania)
- 2 pomidory
- 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej)
- 100 g sera sałatkowego typu feta
- 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu
- 1 mała gruszka
- Dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Szynkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki.
3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki.
4. Składniki dressingu wymieszać.
5. Orzechy i miód umieścić w garnuszku, podgrzać aż miód rozpuści się i wymieszać.
6. Na półmisku ułożyć: rukolę, pomidorki, szynkę, fetę, orzechy z miodem, gruszkę i całość przed podaniem polać dressingiem.
Smacznego!!!
Podobną sałatkę można znaleźć tutaj KLIK.