Coraz bliżej Święta... Nie może zabraknąć słodkości z dodatkiem przyprawy do piernika. Te muffinki są strzałem w dziesiątkę. Dzieci były zachwycone ;-)
Składniki (na 12-16 babeczek):
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 8-10 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
Dodatkowo:
- twarda marmolada (wieloowocowa, różana) lub powidła śliwkowe
- polewa (rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada)
- dowolne dekoracje
Sposób wykonania:
1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.
2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej, miód i jajko.
3. Składniki suche i mokre wymieszać krótko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste (przynajmniej moje było).
4. Gotowe ciasto nałożyć do foremek / papilotek na muffinki. Najpierw wyłożyć połową ciasto, na to po łyżeczce marmolady, a potem zakryć pozostałą częścią ciasta.
5. Piec w 180st.C przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić. Można oblać roztopioną czekoladą i udekorować.
Smacznego!!!
muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam 😁
Usuń