Żeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-)
Składniki:
- ok 1 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać.
2. Cebulę posiekać w kostkę.
3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć.
4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą i przykryć resztą kapusty. Wlać trochę wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kontrolować ilość wody, by kapusta od spodu się nie przypalała.
Smacznego!!!
Uwielbiam kiszonke i żeberka :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Biorę się do roboty , o efekcie napiszę , pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń