Ciągle jeszcze można znaleźć leśne grzyby. Można z nich przygotować szybki smaczny obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- makaron dla dwóch osób - porcja wg uznania
- 200 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 małej cebulki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz
- ewentualnie siekana zielenina (natka pietruszki lub koperek)
- tarty ser do posypania (u mnie cheddar)
Sposób wykonania:
1. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Mrożone odmrozić.
2. Cebulkę i czosnek posiekać.
3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę dusić, następnie dodać grzyby.
4. Całość dusić około 3-4 minut. Wlać śmietankę, całość gotować, aż sos zgęstnieje (około 2-3 minut). W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać też siekanej natki pietruszki lub koperku.
5. Podawać z ugotowanym makaronem - do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlewam sos, całość mieszam i podaję na talerze. Posypać ulubionym serem.
Smacznego!!!
Mniami makaronik ;)
OdpowiedzUsuń