Pyszne ciasto miodowo-orzechowe według przepisu mojej koleżanki ;-)
Składniki na dużą blaszkę:
Ciasto:
- 75 dag mąki
- 3/4 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
Warstwa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 25 dag grubo posiekanych orzechów
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
Masa:
- 1 budyń + mleko - ilość według przepisu na opakowaniu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- niecała szklanka cukru
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, dwa placki upiec na złoto w takich samych blaszkach w 170 st. C przez 8-12 minut. Część trzecią wyłożyć na blaszkę, zrobić warstwę orzechową.
2. Wszystkie składniki na warstwę orzechową umieścić w rondelku, podgrzać na małym ogniu, warstwę orzechową wyłożyć na ostatnią część ciasta wyłożonego w blaszce i całość upiec w 170 st. C przez ok 15 minut.
3. Zrobić masę, większą część mleka ugotować z cukrem, dodać budyń wymieszany z mąką i resztą mleka. Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki miodowe tak, by ten z orzechami był na samym wierzchu. Między masę i placek można też dodać warstwę powideł.
4. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
Nasze ulubione ciasto i najlepsze w tej wersji ;) do masy budyniowej czasem ląduje tabliczka białej czekolady ;)
OdpowiedzUsuńRenia piecze super ciasta ^^
OdpowiedzUsuńFakt 😂☺️🙂
Usuńdo gorącego budyniu ile dodajemy masła?
OdpowiedzUsuń1 kostkę
Usuń