Pamiętam, jak jeszcze byłam dzieckiem i chodziliśmy na większe zakupy, to obowiązkowo w drodze powrotnej jedliśmy zapiekanki z budki. Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki, ale u mnie dziś w wersji podstawowej :)
Składniki:
2 półbagietki lub 1 duża bagietka
50 dag pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
tarty żółty ser
ketchup
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę.
3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.
5. Podajemy polane ketchupem.
Smacznego!!!
30 stycznia 2014
29 stycznia 2014
Mango lassi
Troszkę egzotyki w środku zimy :)
Składniki: (na dwie szklaneczki)
1 dojrzałe mango
3/4 szklanki mleka
4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wysokiego pojemnika.
2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie całość miksujemy.
3. Przelewamy do szklaneczek i podajemy :)
Smacznego!!!
Składniki: (na dwie szklaneczki)
1 dojrzałe mango
3/4 szklanki mleka
4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wysokiego pojemnika.
2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie całość miksujemy.
3. Przelewamy do szklaneczek i podajemy :)
Smacznego!!!
28 stycznia 2014
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa. To moja druga lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.
Składniki:
makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)
100 g żółtego sera
Mięso:
300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
olej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
mielona ostra papryka do smaku
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano
siekana natka pietruszki
Szpinak:
300 g szpinaku (użyłam mrożonego)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
250 ml mleka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.
2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.
3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.
4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.
6. Lazanię piec w 200 st C przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)
100 g żółtego sera
Mięso:
300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
olej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
mielona ostra papryka do smaku
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano
siekana natka pietruszki
Szpinak:
300 g szpinaku (użyłam mrożonego)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
250 ml mleka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.
2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.
3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.
4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.
6. Lazanię piec w 200 st C przez 20-25 minut.
Smacznego!!!
27 stycznia 2014
Drobiowy Strogonow
Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.
Składniki:
1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)
1/2 kg pieczarek
1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 litry wody
marchewka, seler, pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.
2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.
3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.
5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Marta w kuchni
26 stycznia 2014
Pączki serowe (na twarogu)
Karnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co się pojawiła, znalazłam przepis na serowe małe pączki. Zrobiłam wczoraj - są super :)
Składniki:
50 dag sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka wódki (użyłam spirytusu)
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski.
2. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.
6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)
A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie :)
Składniki:
50 dag sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka wódki (użyłam spirytusu)
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski.
2. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.
4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.
6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
P.S. A oponki lubicie? Jeśli tak to już zapraszam do przepisu - wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie :)
A może rogate pączki? Są to pyszne ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Znów klikamy na zdjęcie :)
24 stycznia 2014
Kasza gryczana na sypko
Kasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)
Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.
2. Na gotujący się wrzątek wrzucamy opłukaną kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
*Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym...
** lub jako dodatek do obiadu :)
Smacznego!!!
Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.
2. Na gotujący się wrzątek wrzucamy opłukaną kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
*Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym...
** lub jako dodatek do obiadu :)
Smacznego!!!
23 stycznia 2014
Zupa pieczarkowa
Składniki:
3 skrzydełka drobiowe
200 g pieczarek
3-4 ziemniaki
2-3 marchewki
1 pietruszka lub seler
siekana pietruszka i koperek
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
olej do podsmażenia pieczarek
Sposób przygotowania:
1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.
2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.
3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę.
Smacznego!!!
21 stycznia 2014
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to pomysł na banany, które zalegają :) Nie potrzeba miksera, robi się błyskawicznie i jest pyszny :) Przepis zaczerpnęłam z Przyślij przepis, nr 1/2014 (74).
Smacznego!!!
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki roztopionej margaryny
1/2 szklanki cukru
3 dojrzałe banany
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie aromat rumowy
Sposób wykonania:
1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.
3. Pieczemy w niewielkiej keksówce (21x12 cm) ok 1 godziny w 170 st. C.
Smacznego!!!
19 stycznia 2014
Frittata z papryką i twarogiem
Lubię jeść coś ciepłego na śniadanie. To była moja pierwsza frittata, ale z pewnością nie ostatnia.
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mleka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
kilka plasterków sera żółtego
100 g wędzonego twarogu
siekany koperek
1 mała czerwona papryka
Sposób przygotowania:
1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.
2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.
3. Paprykę pokroić w kosteczkę.
4. Wszystko wymieszać.
5. Formę żaroodporną cienko natrzeć margaryną, wylać masę i piec całość ok 20-30 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mleka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
kilka plasterków sera żółtego
100 g wędzonego twarogu
siekany koperek
1 mała czerwona papryka
Sposób przygotowania:
1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.
2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.
3. Paprykę pokroić w kosteczkę.
4. Wszystko wymieszać.
5. Formę żaroodporną cienko natrzeć margaryną, wylać masę i piec całość ok 20-30 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
15 stycznia 2014
Marchewka z groszkiem
Klasyk na polskim stole, choć w wielu domach różnie się go przyrządza.
Składniki:
400 g marchewki z groszkiem - używam mrożonki
odrobina wody
sól
cukier
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę z groszkiem przekładamy do rondelka, dodajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Jeśli woda wyparuje, to dolewamy.
2. Kiedy warzywa są już miękkie (osobiście lubię jak marchewka jest bardzo mięciutka), dodajemy sól i odrobinę cukru do smaku.
3. Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy do obiadu.
Smacznego!!!
13 stycznia 2014
Frytki
Ponieważ nasza niania obrała zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :)
Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość
olej
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).
2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.
3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć je na talerz, a olej na ten czas zdjąć z ognia.
4. Następnie ponownie rozgrzać tłuszcz, wrzucić jeszcze raz frytki i smażyć do ładnego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki.
5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.
6. Podawać z solą lub wedle uznania.
Smacznego!!!
A ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie:
Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość
olej
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).
2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.
3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć je na talerz, a olej na ten czas zdjąć z ognia.
4. Następnie ponownie rozgrzać tłuszcz, wrzucić jeszcze raz frytki i smażyć do ładnego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki.
5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.
6. Podawać z solą lub wedle uznania.
Smacznego!!!
Krajacz do frytek karbowanych |
A ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie:
11 stycznia 2014
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1/4 niedużej główki białej kapusty
1/2 szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
majeranek
1 jajko
bułka tarta
1 mała cebula
1 litr rosołu lub bulionu
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.
2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.
**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.
Smacznego!!!
10 stycznia 2014
Jogurtowa pianka pomarańczowa
Macie ochotę na lekki deser? Oto jest :)
Składniki:
1 galaretka pomarańczowa
1 duży jogurt naturalny (400ml)
opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam)
konfitura mandarynkowa (KLIK)
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia.
3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!!!
Składniki:
1 galaretka pomarańczowa
1 duży jogurt naturalny (400ml)
opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam)
konfitura mandarynkowa (KLIK)
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia.
3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!!!
9 stycznia 2014
Pasta serowa z mieloną papryką
Ta pasta to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama często nam taką robiła do kanapek.
Składniki:
200 g twarogu
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
mielona słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji.
2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką.
Smacznego!!!
Składniki:
200 g twarogu
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
mielona słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji.
2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką.
Smacznego!!!
8 stycznia 2014
Roladki schabowe z serem, ogórkiem i pieczarkami
Bardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne.
Składniki:
6 kotletów schabowych
kilka pieczarek
pół cebuli
1-2 małe ogórki korniszone
6 plasterków sera żółtego
sól, pieprz
olej
woda
Sposób przygotowania:
1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni.
3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.
4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem.
Smacznego!!!
Składniki:
6 kotletów schabowych
kilka pieczarek
pół cebuli
1-2 małe ogórki korniszone
6 plasterków sera żółtego
sól, pieprz
olej
woda
Sposób przygotowania:
1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni.
3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.
4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem.
Smacznego!!!
6 stycznia 2014
Białe wafle z bakaliami
Wafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki zwykłego mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła / margaryny
dowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)
4 prostokątne wafle
Sposób przygotowania:
1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy.
2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską.
4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.
5. Kroimy na kawałki.
Smacznego!!!
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki zwykłego mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła / margaryny
dowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)
4 prostokątne wafle
Sposób przygotowania:
1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy.
2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską.
4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.
5. Kroimy na kawałki.
Smacznego!!!
5 stycznia 2014
Blok kawowy
Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.
Składniki:
1 kostka masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 kg mleka w proszku
bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)
4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.
3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!!!
A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej):
Składniki:
1 kostka masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 kg mleka w proszku
bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)
4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.
3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!!!
A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej):
4 stycznia 2014
Surówka z pora
Pyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną (KLIK).
Składniki:
2 pory (białe części)
2 marchewki
1 jabłko
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.
2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i przyprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Surówkę podałam do ziemniaków i schabu w sosie rozmarynowym.
2 stycznia 2014
Miodowy krupnik
Miodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie wódki i miodu z dodatkami :)
Składniki:
500 ml czystej wódki 40% (lub pół na pół ze spirytusem)
1 szklanka naturalnego płynnego miodu
1 szklanka gorącej wody
6 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować.
2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni.
3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki.
4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku.
Na zdrowie!
Źródło: Przy kuchennym stole
Składniki:
500 ml czystej wódki 40% (lub pół na pół ze spirytusem)
1 szklanka naturalnego płynnego miodu
1 szklanka gorącej wody
6 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować.
2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni.
3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki.
4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku.
Na zdrowie!
Źródło: Przy kuchennym stole
Subskrybuj:
Posty (Atom)