28 listopada 2013

Schab w sosie rozmarynowym

Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.


Składniki:

5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis zapiszę sobie.
    Czy dostane kulki w markecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o kulki jałowca? Tak, można je kupić, ja kupowałam jałowiec firmy kamis. Dodaje on fajnego aromatu sosowi :)

      Usuń
  2. Super połączenie :) prawdziwa pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos mnie zainteresował:) muszę wypróbować go u siebie:D Do jakiego jeszcze rodzaju mięsa będzie pasował?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, lubię rozmaryn, sos na pewno bardzo smakowity ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zacząć dodawać rozmaryn robiąc schab w bardzo podobny sposób - musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!