Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić
plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do
rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3.
Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.
Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Fajny przepis zapiszę sobie.
OdpowiedzUsuńCzy dostane kulki w markecie?
Chodzi o kulki jałowca? Tak, można je kupić, ja kupowałam jałowiec firmy kamis. Dodaje on fajnego aromatu sosowi :)
UsuńSuper połączenie :) prawdziwa pycha :)
OdpowiedzUsuńsos mnie zainteresował:) muszę wypróbować go u siebie:D Do jakiego jeszcze rodzaju mięsa będzie pasował?
OdpowiedzUsuńDo wieprzowiny i wołowiny moim zdaniem :)
UsuńWygląda pysznie, lubię rozmaryn, sos na pewno bardzo smakowity ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMuszę zacząć dodawać rozmaryn robiąc schab w bardzo podobny sposób - musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuń