4 listopada 2013

Risotto z cebulą

Świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.


Składniki:

4 łyżki sypkiego ryżu
2 duże cebule
ok 1,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli!).
3. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.
4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Aniu dodatek obiadowy super,z cebulką musi być smaczny.Lubię ryż w każdej postaci,ale takiego nie jadłam,zapisuję sobie
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!