Dotychczas nie byłam fanką sałatek z ryżem, ale odkąd wypróbowałam tej, wszystko się zmieniło. Sałatka jest rewelacyjna! Bardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi. Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości.
Składniki:
2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka ogórków korniszonych
1 czerwona papryka
1 por
1 puszka kukurydzy
4-5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz
przyprawa do drobiu / gyros
olej
Sposób przyrządzenia:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku.
2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.
4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz.
8. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Bardzo fajne są sałatki z ryzem :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ta sałatka u mnie to ostatni hit :)
UsuńJak ją zobaczyłam, to od razu pomyślałam, że ją zrobię. U Ciebie na zdjęciu wygląda pięknie, ale w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej, a smakuje po prostu "niebo w gębie". Jest rewelacyjna!!! Polecam jeszcze niezdecydowanym :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńPozdrawiam!
Jest mi niezmiernie miło :) Zapraszam Cię z Twoimi zdjęciami do Galerii Czytelników :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cieszę się, że smakowała! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja zrobię na sylwestra ! wygląda świetnie i na pewno też smakuje świetnie cisze się ze weszłam na Pani bloga :) tak całkiem z przypadku a sporo tu ciekawych przepisów :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością się sprawdzi :) Czekam na komentarz po degustacji! Udanego Sylwestra!
Usuń