16 listopada 2013

Piwo grzane z mandarynkami

W chłodny wieczór można się uraczyć się takim piwnym grzańcem!


Składniki:

piwo jasne
2-3 mandarynki
kilka goździków
miód wedle uznania
odrobina imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry.
2. Do garnka przelać piwo, dodać połowę mandarynek, miód, goździki, cynamon i imbir. Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.
3. Do szklanek przekładamy pozostałe mandarynki i zalewamy gorącym piwem.

Smacznego i na zdrówko!

3 komentarze:

  1. Grzaniec zawsze jest dobry i poprawia humor :) Z mandarynkami nie robiłam, koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na zimny jesienny wieczór

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię piwa... jedynie w lato, gdy upały. Ale takiego grzańca... nie pogardziłabym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!