Jeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.
Składniki:
1/2 niedużej główki kapusty białej
1 duża cebula
2 łyżki masła
odrobina oleju
2 liście laurowe
5 kulek czarnego pieprzu
50 ml bulionu (dowolnego)
ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)
sok z cytryny
siekany koperek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.
4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Eksplozja smaku
mmmm UWIELBIAM <3
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAniu Ty znowu coś wstawiłaś co ja lubię.Wszystko co ze śmietanką jest dla mnie.Też zapisuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Polecam kapustę - może nie wygląda rewelacyjnie, ale smakuje świetnie!
UsuńPozdrawiam!