14 listopada 2013

Piernik

Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!


Składniki:

200 g margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).
5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Smacznego!!!

Źródło: Moje kuchcikowo
Wigilijny Piernik 2013

11 komentarzy:

  1. Wypróbuję, bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż nabrałam ochoty na piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, uwielbiam pierniki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. U Nas piernik to się pojawia raz do roku... jakoś w innym czasie mi nie smakuje. Tak samo pierniczki domowej roboty :D
    Ależ pięknie Ci wyrósł

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm pycha z chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ten piernik musi lezakowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, piernik jest puszysty i mięciutki po upieczeniu i taki zostaje :)
      W sam raz na ostatnią chwilę przed Świętami:)

      Usuń
  7. Niebo w gębie..

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwaga,do gotowej polewy, ja daję po rozpuszczeniu 1 łyżkę oliwy,wtedy polewa nie będzie pękać przy krojeniu ciasta.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!