Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
4 kotlety schabowe
100 g boczku (pominęłam)
50 g suszonych śliwek
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.
2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.
4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.
5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Dusimy do miękkości.
Smacznego!!!
Dzięki za pomysł, bo kapustę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńAle pyszności, schabowy i kapusta to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńMyślę dokładnie tak samo!
Usuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam to danie!
UsuńMoja mama uwielbia kapustę, byłaby zadowolona:)
OdpowiedzUsuńDziś robię...ciekawa jestem efektu końcowego :)
OdpowiedzUsuń