24 listopada 2013

Zupa warzywna z czerwoną fasolą

Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę.


Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów siekanych
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (bulwa)
1 czerwona papryka
1 por
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 litr wody
mielona słodka papryka
odrobina chilli


Sposób przygotowania:

1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.
3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia Agaty

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takę zupę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. No zupka Aniu wydaje się pyszna. Mój Mąż uwielbia fasolę w każdym wydaniu, więc zapisuję sobie .Jak będę miała ugór kulinarny w mózgu, to wrócę do Twojego przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa idealna na zimne dni:) ma piękny kolor i wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bardzo takie zupki. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!