Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów siekanych
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (bulwa)
1 czerwona papryka
1 por
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 litr wody
mielona słodka papryka
odrobina chilli
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.
3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Agaty
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takę zupę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
No zupka Aniu wydaje się pyszna. Mój Mąż uwielbia fasolę w każdym wydaniu, więc zapisuję sobie .Jak będę miała ugór kulinarny w mózgu, to wrócę do Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
zupa idealna na zimne dni:) ma piękny kolor i wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo takie zupki. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
OdpowiedzUsuń