15 listopada 2013

Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową

Kolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!


Składniki:

500 g śledzi typu matias
woda lub mleko do wymoczenia śledzi
3 cebule
30 dag pieczarek
kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
odrobina cukru
olej do smażenia
1 łyżka octu (pominęłam)

Sposób przygotowania:

1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.
3. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.
5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.

Smacznego!!!

Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie - w każdej postaci

1 komentarz:

  1. Inspirujący przepis, dziękuje za wpis w akcji śledziowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!