Składniki:
500 g śledzi typu matias
woda lub mleko do wymoczenia śledzi
3 cebule
30 dag pieczarek
kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
odrobina cukru
olej do smażenia
1 łyżka octu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.
3. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.
5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!
Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
Inspirujący przepis, dziękuje za wpis w akcji śledziowej :)
OdpowiedzUsuń