Za naszą wschodnią granicą trwa wojna. W nas niepokój, bezsenność, ciągle rozmyślanie, co to będzie...
A my staramy się żyć, praca, dzieci, obowiązki domowe pozwalają na choć na chwilę nie myśleć o tym, co dzieje się na Ukrainie. Dlatego dziś pojawia się wpis na blogu. Właśnie po to, by na chwilę oderwać się od przytlaczajacej rzeczywistości...
Połączenie schabu i warzyw jest jednym z naszych ulubionych. Zapraszam po pomysł na świetne danie.
Składniki:
- 500-600 g schabu bez kości
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 200 g pieczarek
- 2-3 duże ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 duża cebula
- 2 puszki pomidorów z puszki (krojonych)
- słodka mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
2. Umyty i osuszony schab pokroić w plastry, a następnie w paski. Doprawić słodką mieloną papryką. pieprzem cayenne, solą, pieprzem i majerankiem. Całość oprószyć mąką.
3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso do zrumienienia. Zdjąć z patelni, a na patelnię dodać jeszcze trochę oleju i wrzucić cebulę i czosnek, aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i podsmażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Kolejno dodać mięso i pokrojone papryki. Całość smażyć około 5 minut i dodać pomidory z puszki i pokrojone ogórki. Całość dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos trochę odparował i zgęstniał. Doprawić solą lub pieprzem.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas kasza gryczana.
Smacznego!!!
Źródło: kulinarneprzeboje.pl