To całkiem prosty i szybki sposób na rybę. Do tego od razu mamy cały obiad z piekarnika. Bardzo nam smakowało, będziemy robić częściej.
Składniki:
- 2 filety z ryby (miruna, dorsz, morszczuk - co lubicie)
- 4 ziemniaki
- 1 paczka świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka mąki
- 3-4 łyżki mleka
- masło klarowane
- sok z cytryny
- odrobinka cukru
- tarty żółty ser (u mnie cheddar)
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Jeśli ryba jest mrożona, należy ją wcześniej odmrozić.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy lub mandoliny do warzyw. Naczynie do zapiekania lekko posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki tak, by na siebie zachodziły. Lekko skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec w termoobiegu do momentu aż się zarumienią.
3. W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni umieścić łyżkę masła klarowanego, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę cukru. Dusić, aż szpinak będzie gotowy, po czym dodać mąkę, całość wymieszać i wlać mleko. Dusić, aż całość zgęstnieje.
4. Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny.
5. Kiedy ziemniaki są już zarumienione, ułożyć na nich filety z ryby, następnie szpinak. Całość posypać tartym żółtym serem. Piec już bez termoobiegu około 20 minut.
Smacznego!!!
Ciekawy pomysł na rybę ;)
OdpowiedzUsuń