Pyszne szybciutkie danie, które zajmie wam tyle czasu, ile gotuje się makaron. Robiłam je będąc na urlopie w Chorwacji, więc przygotowane jest z minimum składników 😄
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g panchetty pokrojonej w cienkie plastry
- 1 mała cebula
- mała chochelka wody z gotującego się makaronu
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Postawić wodę na makaron, lekko posolić, po czym ugotować dowolny rodzaj makaronu.
2. W międzyczasie posiekać cebulę, pokroić panchettę na paski.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać panchettę, smażyć. Dodać serek mascarpone, trochę wody z gotującego się makaronu. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
4. Dodać ugotowany makaron, całość zamieszczać, po czym podawać z tartym twardym serem.
Smacznego!!!