30 lipca 2024

Makaron z panchettą i mascarpone

 Pyszne szybciutkie danie, które zajmie wam tyle czasu, ile gotuje się makaron. Robiłam je będąc na urlopie w Chorwacji, więc przygotowane jest z minimum składników 😄 

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 150 g panchetty pokrojonej w cienkie plastry 
  • 1 mała cebula 
  • mała chochelka wody z gotującego się makaronu
  • sól, pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • olej lub oliwa do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Postawić wodę na makaron, lekko posolić, po czym ugotować dowolny rodzaj makaronu. 

2. W międzyczasie posiekać cebulę, pokroić panchettę na paski. 

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać panchettę, smażyć. Dodać serek mascarpone, trochę wody z gotującego się makaronu. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

4. Dodać ugotowany makaron, całość zamieszczać, po czym podawać z tartym twardym serem. 

Smacznego!!!


28 lipca 2024

Zapiekane kajzerki z szynką i serem

 Szynka i ser to podstawowe składniki codziennych kanapek. Kajzerka to z kolei popularna powszechna bułeczka. Zamiast zjeść tradycyjną bułkę przełożoną serem i szynką, można pokusić się o taką w wersji na ciepło. Dodam, że do przygotowania takiego śniadania czy kolacji można wykorzystać lekko czerstwe bułki. Są również inne pyszne dodatki. 

Składniki:

  • kajzerki
  • plasterki szynki
  • plasterki żółtego sera
  • keczup, majonez 
  • marynowana papryka
  • zielone oliwki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Kajzerki naciąć w kilku miejscach, lekko posmarować je w nacięciach keczupem lub majonezem. W nacięcia powkładać ser i szynkę oraz inne dodatki wedle uznania. Dodałam paprykę marynowaną i zielone oliwki.

2. Bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w 180*C przez 15-20 minut. Po upieczeniu można posypać siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!


19 lipca 2024

Czekoladowe ciasto z cukinią

 Niezwykle pyszne ciasto według receptury cioci mojego męża. W smaku przypomina klasycznego murzynka i aż trudno uwierzyć, że w składzie jest...cukinia😋 Przepis wchodzi do nas na stałe, zapiszcie i wypróbujcie, szczególnie, jeśli macie sporo cukinii😉

Składniki (blaszka 25x25cm lub 24x28cm): 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 średnia cukinia (400-500 g) - moja miała niecałe 450g

+ polewa czekoladowa 

Sposób przygotowania:

1. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Można ze skórką, jeśli cukinia jest młoda. Startą cukinię odstawić na chwilę, po czym odcisnąć z nadmiaru płynu. 

2. Jajka ubić na puch z cukrem.

3. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

4. Do ubitej masy jajecznej dodać olej, potem suche składniki, a na koniec cukinię. Zmiksować. 

5. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180*C - do suchego patyczka. 

6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową. 

Smacznego!!!

17 lipca 2024

Dżem z czarnej porzeczki z całych owoców

 W tym roku zrobiłam kilka słoiczków dżemu z czarnej porzeczki z całych owoców. Wyszedł przepyszny, bardzo gęsty i kwaskowy - taki jak lubię ;-)

Składniki (na 6 małych słoiczków):

  • 1 kg dojrzałej czarnej porzeczki
  • około 1/2 kg cukru

Sposób wykonania:

1. Umyte owoce umieścić w garnku o grubym dnie. Wlać odrobinkę wody - naprawdę niewiele, tyle, by podczas pierwszej fazy gotowania owoce nie przywarły do garnka. 

2. Postawić na ogniu i gotować bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i wyparuje ok 1/3 soku. Mieszać co jakiś czas.

3. Do gęstych porzeczek dodać cukier, wymieszać i całość jeszcze gotować do zgęstnienia, ale nie trzeba długo, czarne porzeczki mają bardzo dużo naturalnej pektyny i pięknie stężeją w słoiczkach. 

4. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować. 

Smacznego!!!



15 lipca 2024

Sałatka z serka wiejskiego z papryką i rzodkiewką

 Pyszna wiosenna sałatka, którą można przygotować np. na śniadanie. 

Składniki:

  • 1 serek wiejski (200g)
  • 1/2 słodkiej czerwonej papryki
  • 3-4 rzodkiewki 
  • sól, pieprz
  • siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1.  Z serka wiejskiego odlać trochę wody. 

2. Umyte warzywa pokroić w kostkę. 

3. Serek wymieszać z warzywami, dodać szczypiorek i doprawić do smaku, wymieszać. 

Smacznego!

13 lipca 2024

Kaszanka z cukinią i pieczarkami

 Dziś coś pysznego dla miłośników z kaszanki. Takie danie z jednej patelni.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 150 g świeżych pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 kaszanki
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a pieczarki w plasterki. Całość smażyć, aż nadmiar wody odparuje z warzyw. Gotowe warzywa przełożyć na talerz. 

2. Kaszanki obrać z osłonek, pokroić w plastry i smażyć na tej samej patelni, co chwilkę temu warzywa. Smażyć chwilę, po czym dodać podsmażone wcześniej warzywa. Doprawić pieprzem, solą oraz majerankiem. 

3. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja akurat jadłam ze świeżym pieczywem. Pyszności!!!

Smacznego!!!

11 lipca 2024

Espresso tonic

 Kawa w sam raz na upały. 

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 150 ml toniku 
  • lód

Sposób przygotowania: 

1. Do szklanki włożyć lód, nalać toniku. 

2. Wlać ostrożnie espresso i podawać. 

Smacznego!!!



7 lipca 2024

Ciasto na kefirze z owocami bez użycia miksera

 Szybkie ciasto bez użycia miksera. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. 

Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 24cm):

  • 4 jajka
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • + dowolne owoce, u mnie wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania:

1. W misce umieścić jajka, kefir, olej, sok z cytryny i wszystko wymieszać na pomocą rózgi kuchennej albo widelca. 

2. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, proszek, dodać cukry i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników. 

3. Ciasto przełożyć do wybranej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć dowolne owoce. 

4. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około 50 minut (pilnujcie sobie ciasta, bo moje w prostokątnej blaszce było gotowe po 35 minutach).

5. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

Źródło: blog 'Moje walijskie pichcenie'