30 lipca 2024

Makaron z panchettą i mascarpone

 Pyszne szybciutkie danie, które zajmie wam tyle czasu, ile gotuje się makaron. Robiłam je będąc na urlopie w Chorwacji, więc przygotowane jest z minimum składników 😄 

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 150 g panchetty pokrojonej w cienkie plastry 
  • 1 mała cebula 
  • mała chochelka wody z gotującego się makaronu
  • sól, pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • olej lub oliwa do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Postawić wodę na makaron, lekko posolić, po czym ugotować dowolny rodzaj makaronu. 

2. W międzyczasie posiekać cebulę, pokroić panchettę na paski. 

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać panchettę, smażyć. Dodać serek mascarpone, trochę wody z gotującego się makaronu. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

4. Dodać ugotowany makaron, całość zamieszczać, po czym podawać z tartym twardym serem. 

Smacznego!!!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!