Szybkie ciasto bez użycia miksera. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 24cm):
- 4 jajka
- 3 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kefiru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- + dowolne owoce, u mnie wiśnie z kompotu
Sposób przygotowania:
1. W misce umieścić jajka, kefir, olej, sok z cytryny i wszystko wymieszać na pomocą rózgi kuchennej albo widelca.
2. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, proszek, dodać cukry i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników.
3. Ciasto przełożyć do wybranej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć dowolne owoce.
4. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około 50 minut (pilnujcie sobie ciasta, bo moje w prostokątnej blaszce było gotowe po 35 minutach).
5. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: blog 'Moje walijskie pichcenie'
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!