Chlebek czosnkowy najlepiej smakuje po upieczeniu i lekkim wystudzeniu. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek na bazie różnych zielonych sałat. Moje dzieci jadły solo, tak bardzo im smakowało :-) Polecam!
Składniki ( na 1 keksówkę):
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka (4g) suchych drożdży lub 8g świeżych
- 260ml mleka
- 30g roztopionego masła
Czosnek z przyprawami:
- 3 duże ząbki czosnku
- suszony czosnek niedźwiedzi
- natka pietruszki - świeża lub suszona
- 5 łyżek oliwy
- + ewentualnie trochę soli
Sposób wykonania:
1. Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, cukru i 1 łyżki mąki oraz odrobiny mleka, pozostawić do podrośnięcia. Rozczynu nie trzeba robić przy suszonych drożdżach.
2. W misce połączyć wszystkie składniki na pieczywo, zagnieść gładkie ciasto, ale starać się nie podsypywać mąką. Odstawić do podrośnięcia, aż dwukrotnie podwoi swoją objętość.
3. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, ewentualnie sól. Gotową mieszankę umieścić w głębokim talerzu.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieść, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w mieszance czosnkowej. Kulki umieścić w keksówce, ponownie ostawić do wyrośnięcia.
5. Piec w 180*C przez 25-35 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
Źródło: kasia.in