Zapiekanka jest naprawdę przepyszna!!! Aż żałuję, że nie zrobiłam jej nigdy wcześniej. A przepis pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami jeszcze z czasów liceum :) Prawdopodobnie przepisałam go z maminego pisma kobiecego.
Składniki:
3-4 ziemniaki
3 marchewki
pół selera
2 ząbki czosnku
pół pora
3 parówki
3 jajka
200 ml śmietany 18%
10 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki siekanego koperku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Selera, ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Przestudzone lekko warzywa obieramy i kroimy w talarki. Selera kroimy w kostkę.
2. Pora oczyszczamy, kroimy w półksiężyce i smażymy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w talarki parówki oraz drobno posiekany czosnek. Chwilę razem dusimy.
3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy.
4. Przygotowujemy masę jajeczną: mieszamy 3 jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem i dokładnie mieszamy. Masą zalewamy warzywa z parówkami. Zapiekamy w piekarniku w 190°C do momentu aż masa się zetnie i lekko zarumieni na wierzchu, czyli ok.30-40 minut.
SMACZNEGO :)
28 listopada 2011
27 listopada 2011
Galaretka drobiowa
Jak już kiedyś wspominałam czasami, jeżeli zostaje mi rosołu i mięsa drobiowego to przygotowuję takie oto tymbaliki. Mąż bardzo je lubi, a i ja za nimi przepadam. Wspaniale prezentują się nie tylko na świątecznym stole, ale też w dzień powszedni.
Składniki:
1,5 litra rosołu lub dowolnego bulionu (może być z kostki)
1 gotowana marchewka (może być z rosołu)
1 gotowana pietruszka (może być z rosołu)
pół puszki groszku zielonego
mięso z rosołu - u mnie dwa udka
2 ugotowane na twardo jajka
pieprz
żelatyna w proszku (u mnie 50 g - a najlepiej poczytać na opakowaniu ile dokładnie należy użyć żelatyny na litr płynu)
natka pietruszki - ilość dowolna
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe starannie oddzielamy od kości.
2. Ugotowane jajka, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki.
3. Rosół lub bulion doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na bok, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!
4. Przygotowujemy naczynia na galaretki (używam filiżanek lub plastikowych kubeczków). Na dno wsypujemy odrobinę pieprzu, następnie dajemy plasterek jajka, mięso, groszek, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy też natkę pietruszki. Zalewamy rosołem z żelatyną. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki.
5. Przedstawiam Wam na fotografiach tymbaliki przygotowane w filiżankach i kubeczkach :)
SMACZNEGO :)
Składniki:
1,5 litra rosołu lub dowolnego bulionu (może być z kostki)
1 gotowana marchewka (może być z rosołu)
1 gotowana pietruszka (może być z rosołu)
pół puszki groszku zielonego
mięso z rosołu - u mnie dwa udka
2 ugotowane na twardo jajka
pieprz
żelatyna w proszku (u mnie 50 g - a najlepiej poczytać na opakowaniu ile dokładnie należy użyć żelatyny na litr płynu)
natka pietruszki - ilość dowolna
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe starannie oddzielamy od kości.
2. Ugotowane jajka, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki.
3. Rosół lub bulion doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na bok, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!
4. Przygotowujemy naczynia na galaretki (używam filiżanek lub plastikowych kubeczków). Na dno wsypujemy odrobinę pieprzu, następnie dajemy plasterek jajka, mięso, groszek, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy też natkę pietruszki. Zalewamy rosołem z żelatyną. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki.
5. Przedstawiam Wam na fotografiach tymbaliki przygotowane w filiżankach i kubeczkach :)
SMACZNEGO :)
26 listopada 2011
Jajecznica na boczku
Uwielbiam jajecznicę. Wersję z boczkiem przyrządzam bardzo rzadko, choć chyba takie śniadanie lubię najbardziej. Koniecznie używam jajek swojskich ponieważ nie tylko mają lepszy smak, ale też pięknie żółciutko wyglądają i sprawiają, że człowiek nabiera jeszcze większego apetytu :)
Składniki:
15 dag wędzonego boczku
1 mała cebulka
4 swojskie jaja
sól
Sposób przygotowania:
1. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy boczek na patelni, pod koniec dodajemy cebulę i chwilę razem smażymy.
2. Wbijamy jajka, solimy do smaku, smażymy. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.
Pyszności!!! SMACZNEGO :)
Składniki:
15 dag wędzonego boczku
1 mała cebulka
4 swojskie jaja
sól
Sposób przygotowania:
1. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy boczek na patelni, pod koniec dodajemy cebulę i chwilę razem smażymy.
2. Wbijamy jajka, solimy do smaku, smażymy. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.
Pyszności!!! SMACZNEGO :)
23 listopada 2011
Ciasto drożdżowe
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :)
Składniki:
60 dag mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół masła lub margaryny
4 jajka
0,25 litra mleka
5 dag drożdży
¼ łyżeczki soli
pół olejku cytrynowego
pół paczki cukru waniliowego
rodzynki
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
1. Do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki cukru, wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. W przesianej mące zrobić dołeczek i wlać drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
2. Następnie dodać utarte jajka (4 żółtka i 2 białka), stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Ciasto może być rzadkie ale powinno odchodzić od ręki. Potem dodać ubitą pianę z dwóch białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rodzynki i olejek cytrynowy i wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, wstawić je do piekarnika na około 1 godzinę ( w 175 C). gdy wierzch się zarumieni, przykryć papierem pergaminowym aby kruszonka się nie przypaliła.
SMACZNEGO :)
22 listopada 2011
Pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zrumienić na oleju. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, kaszę manną, pieprz i sól. Wszystko starannie zamieszać. Jeżeli farsz wydaje się być za sypki, to należy dodać odrobinę przegotowanej wody.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
3. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 6-10 minut od momentu zawrzenia wody (wszystko zależy od wielkości pierogów - najlepiej wyciągnąć jednego pieroga podczas gotowania i sprawdzić, czy farsz mięsny się ugotował i nie jest surowy).
4. Gotowe pierogi podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie były to skwarki, ale można je zastąpić zrumienioną cebulką.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
21 listopada 2011
Faszerowane roladki schabowe
Kotlet schabowy nie musi być nudny. Wystarczy tylko coś w niego wrolować :)
Składniki:
2 kotlety schabowe
2 plasterki szynki
2 paski papryki marynowanej czerwonej
2 paski papryki marynowanej żółtej
kilka oliwek (u mnie oliwki czarne)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kotlety rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdego kotleta nakładać najpierw plasterek szynki, następnie paprykę i oliwki. Wszystko dobrze zwinąć, spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.
2. Roladki zrumienić na patelni z każdej strony.
3. W rondelku zagotować niecałą szklankę wody i dodać pół kostki wołowej. Dodać do tego roladki, dusić przez kilkanaście minut aż roladki będą miękkie. Z powstałego bulionu można przygotować dowolny sos.
SMACZNEGO :)
Składniki:
2 kotlety schabowe
2 plasterki szynki
2 paski papryki marynowanej czerwonej
2 paski papryki marynowanej żółtej
kilka oliwek (u mnie oliwki czarne)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kotlety rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdego kotleta nakładać najpierw plasterek szynki, następnie paprykę i oliwki. Wszystko dobrze zwinąć, spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.
2. Roladki zrumienić na patelni z każdej strony.
3. W rondelku zagotować niecałą szklankę wody i dodać pół kostki wołowej. Dodać do tego roladki, dusić przez kilkanaście minut aż roladki będą miękkie. Z powstałego bulionu można przygotować dowolny sos.
SMACZNEGO :)
19 listopada 2011
Kolorowa sałatka z szynką
Ta sałatka jest niezwykle prosta, a także smaczna i cieszy oko:) Skorzystałam z gotowej mieszanki marchewki z groszkiem ze słoika, ale zawsze można ugotować marchew i groszek. Poza tym zamiast pora lub szczypiorku dodałam cebulę. Serdecznie polecam :)
Składniki:
Składniki:
mieszanka sałatkowa z marchewką i groszkiem (lub 5 marchwi i 1 puszka groszku zielonego)
1 puszka kukurydzy
30 dag wędliny drobiowej (u mnie szynka z indyka)
1 puszka kukurydzy
30 dag wędliny drobiowej (u mnie szynka z indyka)
1 cebula (lub por albo pęczek szczypiorku)
majonez
majonez
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Odcedzić wszystkie składniki: marchew, groszek, kukurydzę.
2. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę.
3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.
4. Schłodzić w lodówce.
18 listopada 2011
Wafle kajmakowe
Bardzo często korzystam z tego przepisu. Jest to najszybsza masa do zrobienia. A wafelki...py-chot-ka :)
Składniki:
1 opakowanie wafli
1/2 kostki masła / margaryny
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej, orzechowej - jaką ktoś lubi)
Sposób przygotowania:
1. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej. Wszystko dokładnie utrzeć.
2. Wafle przekładać przygotowaną masą. Gotowy wafel można polukrować i posypać kawałkami orzechów. Całość obciążyć by wszystko się ładnie zlepiło.
SMACZNEGO :)
15 listopada 2011
Klops z jajkiem
Składniki:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
3 jajka ( 2 na twardo, 1 surowe)
bułka tarta
1 cebula
sól, pieprz
zioła prowansalskie
3 jajka ( 2 na twardo, 1 surowe)
bułka tarta
1 cebula
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszać z cebulą, surowym jajkiem i przyprawami. Do ciasta dodajemy tyle bułki tartej by było zagęszczone. Podzielić na 2 części.
2. Ugotowane jajka obtoczyć masą mięsną, ułożyć w małej keksówce i przykryć folią aluminiową. Można też zwinąć je w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec 30 minut w 200 C. Pod koniec odsłonić folię by mięso się przypiekło z góry.
3. Klopsy można urozmaicić dodając do masy mięsnej posiekaną natkę pietruszki lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.2. Ugotowane jajka obtoczyć masą mięsną, ułożyć w małej keksówce i przykryć folią aluminiową. Można też zwinąć je w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec 30 minut w 200 C. Pod koniec odsłonić folię by mięso się przypiekło z góry.
SMACZNEGO :)
14 listopada 2011
Ciasto czekoladowe
Oto moje ciasto czekoladowe - powstało z braku pomysłów na konkretny wypiek. Upiekłam standardowy biszkopt, do tego masa, dżem porzeczkowy oraz herbatniki - wyszło pyszniutkie :) Myślę, że następnym razem dodam do ciasta więcej kakao, aby się odróżniało kolorystycznie od masy:)
SMACZNEGO :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
0,5 litra śmietany 30%
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 duże łyżki nutelli
3 opakowania śmietan-fixów
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie herbatników typu petitki
tarta gorzka czekolada do posypania
mocny napar kawy do nasączania blatów biszkoptowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Przygotować masę czekoladową: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Dodać serek, nutellę i wymieszać.
3. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć dżem porzeczkowy, ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować masę czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
0,5 litra śmietany 30%
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 duże łyżki nutelli
3 opakowania śmietan-fixów
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie herbatników typu petitki
tarta gorzka czekolada do posypania
mocny napar kawy do nasączania blatów biszkoptowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Przygotować masę czekoladową: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Dodać serek, nutellę i wymieszać.
3. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć dżem porzeczkowy, ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować masę czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
12 listopada 2011
Rewelacyjny kotlet schabowy wg Macieja Kuronia
Niby zwyczajny schabowy...Kotlet jak kotlet...Ale ten jest rzeczywiście inny, bardziej aromatyczny i soczysty...szkoda, że wcześniej nie znałam tego sposobu na zwykłego schabowego...Co prawda przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnie, ale naprawdę warto się od czasu do czasu poświęcić. A przepis pochodzi z broszurki z Biedronki z września 2008 roku.
Składniki:
kotlety schabowe (ilość dowolna)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mleka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso rozbijamy na w miarę cienkie kotlety. Można wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii. Wtedy mięso pozostanie niepokaleczone. Zawsze tak robię.
2. Ucieramy zmiażdżony czosnek z solą i odrobiną majeranku i pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron i wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie całą noc, a najlepiej 24 godziny.
3. Odsączamy zalewę do osobnego naczynia. Dodajemy do zalewy jajka i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w mleku z jajkami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO :)
10 listopada 2011
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Przepis na farsz z kaszą mam w moim zeszycie od dobrych dwóch lat. W końcu udało mi się zabrać za te pierożki. Polecam serdecznie, gdyż ta wersja pierogów jest naprawdę pyszna.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
25 dag białego sera
1,5 szklanki kaszy
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
2. Cebulę zrumienić na oleju.
3. Połączyć wszystkie składniki na farsz i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.
4. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu i starannie zlepić pierogi.
5. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z topionym masłem, skwarkami lub zrumienioną cebulką.
SMACZNEGO :)
7 listopada 2011
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Jako dziecko wręcz nienawidziłam tej zupy...a teraz...bardzo ją lubię :) Proszę jak to się człowiekowi smaki zmieniają...
Składniki:
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 suszone grzybki
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki koperku
-
2 litry wywaru z kości (u mnie na skrzydełkach drobiowych)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekać, pora pokroić w półksiężyce.
2. Do gotującego się wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Po chwili dodać marchew, pietruszkę, cebulę. Gotować.
3. Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną i ziemniaki. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać siekanej natki koperku i doprawić do smaku. Dodatkowo dodaję jeszcze obskubane mięso ze skrzydełek.
6 listopada 2011
Kotlety mielone z papryką i kukurydzą
Warto czasami urozmaicić kotlety mielone poprzez dodanie różnych dodatków. U mnie padło na czerwoną paprykę i kukurydzę. Kotleciki były bardzo kolorowe i apetyczne. Polecam :)
Składniki:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
1 kajzerka
mleko
pół cebuli
1 jajko
sól, pieprz
pół puszki kukurydzy
pół dużej czerwonej papryki
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dajemy drobno siekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej.
2. Z gotowej masy formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu.
3. Kotleciki możemy urozmaicić poprzez dodanie np. natki pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :)
Składniki:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
1 kajzerka
mleko
pół cebuli
1 jajko
sól, pieprz
pół puszki kukurydzy
pół dużej czerwonej papryki
bułka tarta
olej
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dajemy drobno siekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę bułki tartej.
2. Z gotowej masy formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu.
3. Kotleciki możemy urozmaicić poprzez dodanie np. natki pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO :)
4 listopada 2011
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Moja ulubiona wersja sałatki śledziowej.
Składniki:
pół kg śledzi matiasów
2-3 winne jabłka
100 g śmietany 12%
200 g majonezu
4 ogórki korniszone
1 cebula
pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie należy wymoczyć w mleku lub wodzie przez ok. 1 godzinę, a następnie skośnie pokroić. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko starannie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO :)
pół kg śledzi matiasów
2-3 winne jabłka
100 g śmietany 12%
200 g majonezu
4 ogórki korniszone
1 cebula
pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie należy wymoczyć w mleku lub wodzie przez ok. 1 godzinę, a następnie skośnie pokroić. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko starannie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO :)
3 listopada 2011
Ciasto z jabłkami i budyniem
Korzystałam już z tego przepisu wiele razy i jest niezawodny. Pochodzi jeszcze z czasów, kiedy nie miałam dostępu do internetu, a przepisy przepisywałam z kobiecych pism. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
mleko (ilość w zależności jakich używamy budyni - patrzymy na przepis na opakowaniu)
1-1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę.
2. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na ciasto.
3. Ugotować budyń na mleku, gorącym zalać owoce.
4. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią budyń. Ciasto nakłuć widelcem, piec 45 minut w 200st.C.
SMACZNEGO :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
mleko (ilość w zależności jakich używamy budyni - patrzymy na przepis na opakowaniu)
1-1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę.
2. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na ciasto.
3. Ugotować budyń na mleku, gorącym zalać owoce.
4. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią budyń. Ciasto nakłuć widelcem, piec 45 minut w 200st.C.
SMACZNEGO :)
2 listopada 2011
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
1 jabłko
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Wszystkie składniki zamieszać, doprawić do smaku, dodać olej i koperek.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)