30 kwietnia 2024

Zapiekanka makaronowa z kabanosami

 Zapraszam was dziś po przepis na niezwykle pyszną zapiekankę. Składników ma niewiele, ale smak naprawdę rewelacyjny. Do tego można ją szybko przygotować. 

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 150 kabanosów (użyłam z lokalnej masarni)
  • ser żółty - ilość wedle uznania, miałam 6 plasterków i tyle użyłam do zapiekanki
  • 250 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 180*C, góra-dół. 

2. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić. 

3. Kabanosy pokroić na plasterki, ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.

4. Śmietanę wymieszać z przyprawami i połową startego sera. 

5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Wyłożyć makaron, na to kabanosy, wyłożyć śmietanę z dodatkami, a wierzch posypać resztą tartego sera. 

6. Piec w 180*C bez przykrywki przez 20-25 minut. Jeśli lubicie zapieczony ser na wierzchu, to pieczemy do 30 minut.

Smacznego!!!

27 kwietnia 2024

Torcik z kremem mascarpone i malinami

 Witajcie. Dziś zapraszam po przepis na pyszny i prosty tort z kremem na bazie serka mascarpone oraz z malinami i galaretką. Kiedyś robiłam bardzo podobny tort, tylko w foremce o kształcie motylka (KLIK).

Składniki (tortownica 22cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju


Krem:

  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Maliny:

  • 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji 
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami.
4. Przełożyć ciasto:

  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt

5. Pozostałym kremem posmarować boki tortu. Ubić śmietankę 36% z cukrem i wyłożyć ją na wierzch tortu.

6. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami.

Smacznego!!!

26 kwietnia 2024

Domowe masło

 Pewnie nie raz i nie dwa podczas ubijania śmietany kremówki okazało, że ubijaliście zbyt długo i śmietanka się zważyła. Nie wylewajcie jej pod żadnym pozorem, można z niej zrobić masło! A takie domowe masełko jest nieporównywalnie lepsze od kupnego. 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie sól do smaku - zazwyczaj pomijam

Sposób przygotowania:

1. Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu, aż nie pojawią się grudki masła i nie zacznie oddzielać się serwatka. 

2. Odsączyć grudki masła od serwatki, najlepiej na sicie. Masło uformować w kulkę.

3. Do miski wlać zimną wodę, umieścić w niej masło i wyrabiać jak ciasto. Wodę należy co chwilę wymieniać do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta. Robimy to w takim celu, by całkowicie opłukać masło z serwatki. 

4. Gotowe masło uformować w osełkę, przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!

24 kwietnia 2024

Pancakes na kefirze

 Lekkie i puszyste placuszki, które posmakują i dzieciom i dorosłym.

Składniki:

  • 300 g kefiru
  • 2 jajka
  • 250-280 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania:

1. W misce widelcem wymieszać kefir, olej, jajka, sól i cukier. 

2. Do wymieszanych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Najpierw dodać 250 g mąki, ale jeśli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać. Całość dokładnie wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce ciasta formując placuszki i smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. 

4. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem czy świeżymi owocami. 

Smacznego!!!

20 kwietnia 2024

Proziaki - podkarpackie bułeczki z patelni

 Już dawno miałam je w planach przygotować, ale jakoś nie było okazji. Przygotowałam na urodziny córki. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Do proziaków podałam domowy smalczyk i masełko czosnkowo-ziołowe, a córka zajadała je maczane w domowym sosie czosnkowym. Jak kto lubi🙂 Świetnie też smakują z masłem i dżemem.

A skąd ta nazwa? Nazwa "proziaki" pochodzi od prozy, bo tak na Podkarpaciu nazywano niegdyś sodę oczyszczoną. Pochodzą z naszej podkarpackiej kuchni, a pierwsze wzmianki o nich pojawiły się już w XIX wieku. 

Smak proziaków pamiętam jeszcze z dzieciństwa, bo specjalizował się w nich mój tata. Nie jest więc to dla mnie żadna nowość, tylko taki powrót do przeszłości. 

Bardzo polecam, szczególnie na spotkania rodzinne i towarzyskie. Zawsze cieszą się popularnością, a ich przygotowanie jest banalnie proste. 

Składniki: 

  • 400 g kefiru / maślanki 
  • 520-550 g mąki pszennej - ile ciasto zabierze 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto ręcznie. W razie potrzeby podsypać mąką, bo jej ilość będzie uzależniona od gęstości samego kefiru czy maślanka oraz suchości mąki.

2. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, szklanką lub foremką w kształcie kółka wycinać bułeczki. 

3. Na suchej rozgrzanej patelni na małym ogniu smażyć bułeczki przez 3-4 minuty odwracając co jakiś czas. 

4. Podawać z masełkiem czosnkowym, domowym smalczykiem, sosem czosnkowym, dżemem - jak kto lubi. Będą też idealne jako dodatek do sałatki. 

Smacznego!

 

18 kwietnia 2024

Rolada z jabłkami II

 Taka rolada to wypiek, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Zrobiłam ją w międzyczasie, gdy gotowały się ziemniaki do niedzielnego obiadu ;-)  Jest już bardzo podobna na blogu (KLIK), ale sposób przygotowania jabłek się nieco różni. 

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 20-30 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

16 kwietnia 2024

Szpecle lub makaron w sosie z kurczakiem, pieczarkami i marchewką

 Pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Zamiast typowych tartych klusek szpecli, można użyć zwykłego makaronu.  

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • dowolna przyprawa do kurczaka 
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • ugotowane szpecle lub inny dowolny makaron

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na 10 minut. Następnie ma patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 

2. W międzyczasie obraną cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w plasterki. 

3. Z patelni zdjąć usmażone mięso, na patelnię dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, razem poddusić, a na końcu wsypać tartą marchewkę i całość dusić jakieś 5 minut, mieszając co jakiś czas.

4. Do warzyw dodać usmażone wcześniej mięso, wlać odrobinę wody (dosłownie 1/3 szklanki), chwilkę poddusić, po czym wlać śmietankę i całość zamieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można też dodać siekanej natki pietruszki. 

5. Podawać z ugotowanymi szpeclami lub zwykłym ulubionym makaronem. 

Smacznego!!!

5 kwietnia 2024

Śledzie z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami

 To jedne z najlepszych śledzi, jakie robiłam. I niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo jak przyszły goście to dosłownie zjedli wszystko! Śledzie należy przygotować 2-3 dni przed podaniem, wtedy będą smakować najlepiej.

Składniki:

  • 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.

2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).

3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. 

Smacznego!!!

 

Źródło: wilkuchnia.pl

 

2 kwietnia 2024

Sałatka kebabowa z kalafiorem

Bardzo lubię tego typu sałatki, sprawdzają się nie tylko na świąteczny stół, ale też na lekki obiad czy kolację.

Składniki (na dwa półmiski): 
  • 1 mały kalafior
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 świeży ogórek
  • dowolna sałata ( u mnie masłowa, ale może być też lodowa czy niż sałat)
  • 1 słodka papryka (u mnie pomarańczowa) 
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula 
  • szczypiorek
  • mała puszka kukurydzy
  • przyprawa kebab gyros + oliwa
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania: 

1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. 
2. Mięso z kurczaka umyć, oczyścić z balonem, pokroić w kostkę i posypać przyprawą kebab gyros. Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
3. Mięso obsmażyć na oliwie na złoto z każdej strony. Ostudzić.
4. Warzywa umyć, pomidory koktajlowe przekroić na połówki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
5. Składniki sosu połączyć z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. 
6. Na dwóch półmiskach ułożyć sałatkę, na spód sałata, cebula, kalafior, kurczak, ogórki, papryka i pomidorki. Polać sosem, posypać kukurydzą oraz posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego!!!
 

Źródło: przepiski.pl