Zapraszam was dziś po przepis na niezwykle pyszną zapiekankę. Składników ma niewiele, ale smak naprawdę rewelacyjny. Do tego można ją szybko przygotować.
Składniki:
- 250 g dowolnego makaronu
- 150 kabanosów (użyłam z lokalnej masarni)
- ser żółty - ilość wedle uznania, miałam 6 plasterków i tyle użyłam do zapiekanki
- 250 g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
1. Nagrzać piekarnik do 180*C, góra-dół.
2. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić.
3. Kabanosy pokroić na plasterki, ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Śmietanę wymieszać z przyprawami i połową startego sera.
5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Wyłożyć makaron, na to kabanosy, wyłożyć śmietanę z dodatkami, a wierzch posypać resztą tartego sera.
6. Piec w 180*C bez przykrywki przez 20-25 minut. Jeśli lubicie zapieczony ser na wierzchu, to pieczemy do 30 minut.
Smacznego!!!