26 kwietnia 2024

Domowe masło

 Pewnie nie raz i nie dwa podczas ubijania śmietany kremówki okazało, że ubijaliście zbyt długo i śmietanka się zważyła. Nie wylewajcie jej pod żadnym pozorem, można z niej zrobić masło! A takie domowe masełko jest nieporównywalnie lepsze od kupnego. 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie sól do smaku - zazwyczaj pomijam

Sposób przygotowania:

1. Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu, aż nie pojawią się grudki masła i nie zacznie oddzielać się serwatka. 

2. Odsączyć grudki masła od serwatki, najlepiej na sicie. Masło uformować w kulkę.

3. Do miski wlać zimną wodę, umieścić w niej masło i wyrabiać jak ciasto. Wodę należy co chwilę wymieniać do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta. Robimy to w takim celu, by całkowicie opłukać masło z serwatki. 

4. Gotowe masło uformować w osełkę, przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!