Pewnie nie raz i nie dwa podczas ubijania śmietany kremówki okazało, że ubijaliście zbyt długo i śmietanka się zważyła. Nie wylewajcie jej pod żadnym pozorem, można z niej zrobić masło! A takie domowe masełko jest nieporównywalnie lepsze od kupnego.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie sól do smaku - zazwyczaj pomijam
Sposób przygotowania:
1. Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu, aż nie pojawią się grudki masła i nie zacznie oddzielać się serwatka.
2. Odsączyć grudki masła od serwatki, najlepiej na sicie. Masło uformować w kulkę.
3. Do miski wlać zimną wodę, umieścić w niej masło i wyrabiać jak ciasto. Wodę należy co chwilę wymieniać do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta. Robimy to w takim celu, by całkowicie opłukać masło z serwatki.
4. Gotowe masło uformować w osełkę, przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Domowe masełko najlepsze <3
OdpowiedzUsuń