Bardzo lubię tego typu sałatki, sprawdzają się nie tylko na świąteczny stół, ale też na lekki obiad czy kolację.
Składniki (na dwa półmiski):
- 1 mały kalafior
- 1 spora pierś z kurczaka
- 1 świeży ogórek
- dowolna sałata ( u mnie masłowa, ale może być też lodowa czy niż sałat)
- 1 słodka papryka (u mnie pomarańczowa)
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- szczypiorek
- mała puszka kukurydzy
- przyprawa kebab gyros + oliwa
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
2. Mięso z kurczaka umyć, oczyścić z balonem, pokroić w kostkę i posypać przyprawą kebab gyros. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
3. Mięso obsmażyć na oliwie na złoto z każdej strony. Ostudzić.
4. Warzywa umyć, pomidory koktajlowe przekroić na połówki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
5. Składniki sosu połączyć z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
6. Na dwóch półmiskach ułożyć sałatkę, na spód sałata, cebula, kalafior, kurczak, ogórki, papryka i pomidorki. Polać sosem, posypać kukurydzą oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Źródło: przepiski.pl
Też uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń