2 kwietnia 2024

Sałatka kebabowa z kalafiorem

Bardzo lubię tego typu sałatki, sprawdzają się nie tylko na świąteczny stół, ale też na lekki obiad czy kolację.

Składniki (na dwa półmiski): 
  • 1 mały kalafior
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 świeży ogórek
  • dowolna sałata ( u mnie masłowa, ale może być też lodowa czy niż sałat)
  • 1 słodka papryka (u mnie pomarańczowa) 
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula 
  • szczypiorek
  • mała puszka kukurydzy
  • przyprawa kebab gyros + oliwa
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania: 

1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. 
2. Mięso z kurczaka umyć, oczyścić z balonem, pokroić w kostkę i posypać przyprawą kebab gyros. Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
3. Mięso obsmażyć na oliwie na złoto z każdej strony. Ostudzić.
4. Warzywa umyć, pomidory koktajlowe przekroić na połówki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
5. Składniki sosu połączyć z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. 
6. Na dwóch półmiskach ułożyć sałatkę, na spód sałata, cebula, kalafior, kurczak, ogórki, papryka i pomidorki. Polać sosem, posypać kukurydzą oraz posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego!!!
 

Źródło: przepiski.pl

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!