Ten sposób przygotowania mięsa wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Do tego dania świetnie nadaje się schab, ale także szynka wieprzowa.
Składniki:
- 600-700 g schabu pokrojonego w plastry
- 1 spora cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka
- smalec do obsmażenia
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- woda
Sposób przygotowania:
1. Mięso delikatnie rozbić, ale naprawdę niewiele. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron.
2. W międzyczasie cebulę posiekać w grubą kostkę, a czosnek drobniutko pokroić.
3. Jak mięso będzie obsmażone, zdjąć je z patelni, a na patelnię dorzucić cebulę i czosnek i chwilkę smażyć. Z powrotem na patelnię dołożyć mięso, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie kminek i dolać tyle wody, by zakryło mięso. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
4. W szklance wymieszać łyżkę mąki z dwoma łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Gotową mieszanką zalać sos z mięsem i zagotować do zgęstnienia. Ewentualnie doprawić pod koniec.
5. Gotowe mięso i sos podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi i np. z surówkami.
Smacznego!!!