15 maja 2024

Schab w sosie śmietanowym

 Ten sposób przygotowania mięsa wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Do tego dania świetnie nadaje się schab, ale także szynka wieprzowa. 

Składniki:

  • 600-700 g schabu pokrojonego w plastry
  • 1 spora cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • mąka
  • smalec do obsmażenia
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso delikatnie rozbić, ale naprawdę niewiele. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. 

2. W międzyczasie cebulę posiekać w grubą kostkę, a czosnek drobniutko pokroić. 

3. Jak mięso będzie obsmażone, zdjąć je z patelni, a na patelnię dorzucić cebulę i czosnek i chwilkę smażyć. Z powrotem na patelnię dołożyć mięso, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie kminek i dolać tyle wody, by zakryło mięso. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 

4. W szklance wymieszać łyżkę mąki z dwoma łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Gotową mieszanką zalać sos z mięsem i zagotować do zgęstnienia. Ewentualnie doprawić pod koniec.

5. Gotowe mięso i sos podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi i np. z surówkami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!