Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od kliku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty.
Składniki:
Blaszka 36x24 cm
7 jajek
2,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy lub rumowy
+ 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.
3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz ciemne, raz jasne, aż do wyczerpania.
5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!!!