W lecie korzystamy z sezonowych owoców i między innymi robimy świeże kompoty.
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 garść jagód
kilka moreli
1 szklanka czereśni
1 gałązka świeżej mięty
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
2. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy gaz, do kompotu dodajemy gałązkę świeżej mięty. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Kiedy kompot jest jeszcze ciepły, przecedzamy przez sitko, słodzimy do smaku.
Smacznego!!!
30 lipca 2015
27 lipca 2015
Jogurtowiec z malinami i borówkami
Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka
1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka
1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie
24 lipca 2015
Kalafior z bułką tartą
Dziś pomysł na kalafiora do głównego dania. Polecam serdecznie!
Składniki:
1/2 kalafiora
sól
woda
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Można też ugotowany kalafior polać bułką z masłem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 kalafiora
sól
woda
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Można też ugotowany kalafior polać bułką z masłem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!
23 lipca 2015
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
zielona cebulka
2 marchewki
majonez + gęsty jogurt naturalny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę.
2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę.
4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
20 lipca 2015
Rosół z indyka
Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam!
Składniki:
1 skrzydło z indyka
Składniki:
1 skrzydło z indyka
szyjka z indyka
kość z indyka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 suszone grzyby
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa, grzyby i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa, grzyby i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
19 lipca 2015
Sałatka z sałatą lodową z warzywami
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 ogórek wężowy
2 pomidory
1 czerwona cebula
przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny
szczypta cukru
cebula dymka
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Sałatę pokroić wedle uznania.
2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę.
3. Cebulę dymkę posiekać.
4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru.
5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko wymieszać.
Smacznego!!!
16 lipca 2015
Sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam.
Składniki (proporcje):
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru (dałam trochę mniej)
100 liści wiśni (można pominąć - liście nadadzą sokowi lekkiej cierpkości i będzie w smaku przypominać sok z aronii)
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.
2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!!!
Składniki (proporcje):
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru (dałam trochę mniej)
100 liści wiśni (można pominąć - liście nadadzą sokowi lekkiej cierpkości i będzie w smaku przypominać sok z aronii)
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.
2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!!!
15 lipca 2015
Dżem borówkowy na dwa sposoby
Witajcie. Dziś propozycja z serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby.
Sposób I:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Sposób II:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny
Sposób wykonania:
1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.
Smacznego!!!
Sposób I:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Sposób II:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny
Sposób wykonania:
1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.
Smacznego!!!
13 lipca 2015
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym
...czyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu.
Składniki:
1 nieduży kalafior
3-4 ogórki małosolne
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
zielona cebulka
drobno posiekany koperek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą.
2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę.
4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
Składniki:
1 nieduży kalafior
3-4 ogórki małosolne
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
zielona cebulka
drobno posiekany koperek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą.
2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę.
4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
10 lipca 2015
Pulpety duszone w młodej kapuście
Sezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi!
Składniki:
2 cebule
1 średnia główka młodej kapusty
4 nieduże marchewki
3 łyżeczki siekanego koperku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka
1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.
2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.
5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
Składniki:
2 cebule
1 średnia główka młodej kapusty
4 nieduże marchewki
3 łyżeczki siekanego koperku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka
1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.
2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.
5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
9 lipca 2015
Kleik ryżowy z musem owocowym dla niemowlaka
Zamiast podawać dziecku gotowe ryżowe kaszki, można przygotować kleik ryżowy i dodać do niego dowolnego musu owocowego - można samodzielnie zmiksować na papkę owoce lub użyć deserku owocowego ze słoiczka.
Składniki:
porcja przygotowanego kleiku - tyle ile zje wasz maluch
4 łyżeczki dowolnego musu owocowego np. z banana, jabłka, moreli itp.
Sposób przygotowania:
1. Przygotować porcję kleiku według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobić gorący kleik, ponieważ po dodaniu zimnych owoców będzie w sam raz do podania.
2. Do kleiku dodać owoce, 4 łyżeczki lub wedle uznania, wymieszać i podawać.
3. Należy zawsze sprawdzić temperaturę posiłku przed podaniem go małemu dziecku.
Smacznego!!!
Składniki:
porcja przygotowanego kleiku - tyle ile zje wasz maluch
4 łyżeczki dowolnego musu owocowego np. z banana, jabłka, moreli itp.
Sposób przygotowania:
1. Przygotować porcję kleiku według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobić gorący kleik, ponieważ po dodaniu zimnych owoców będzie w sam raz do podania.
2. Do kleiku dodać owoce, 4 łyżeczki lub wedle uznania, wymieszać i podawać.
3. Należy zawsze sprawdzić temperaturę posiłku przed podaniem go małemu dziecku.
Smacznego!!!
7 lipca 2015
Norweska sałatka ziemniaczana (do dań z grilla)
To jedna z najpyszniejszych sałatek do dań z grilla. Jest bardzo tania i dość szybka w przygotowaniu. A smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinkach
1 pęczek koperku
1 cebula ze szczypiorem
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w kosteczkę.
2. Koperek, cebulę i szczypior cebuli drobno posiekać.
3. Do ziemniaków dodać zieleninę, zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę cukru (podkreśli smak czosnku), jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinkach
1 pęczek koperku
1 cebula ze szczypiorem
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w kosteczkę.
2. Koperek, cebulę i szczypior cebuli drobno posiekać.
3. Do ziemniaków dodać zieleninę, zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę cukru (podkreśli smak czosnku), jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
4 lipca 2015
Ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru do jagód
Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.
2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.
3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).
4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!!
Źródło: blog Kulinarne Spotkania
2 lipca 2015
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
To jedna z najpyszniejszych surówek na bazie pekinki. Z pewnością i Wam posmakuje.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duży por
1 duże jabłko
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno posiekać.
2. Pora drobno pokroić.
3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Dodać majonezu, doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duży por
1 duże jabłko
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno posiekać.
2. Pora drobno pokroić.
3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Dodać majonezu, doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)