W lecie korzystamy z sezonowych owoców i między innymi robimy świeże kompoty.
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 garść jagód
kilka moreli
1 szklanka czereśni
1 gałązka świeżej mięty
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
2. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy gaz, do kompotu dodajemy gałązkę świeżej mięty. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Kiedy kompot jest jeszcze ciepły, przecedzamy przez sitko, słodzimy do smaku.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 lipca 2015
27 lipca 2015
Jogurtowiec z malinami i borówkami
Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka
1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka
1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Daktyle w czekoladzie
24 lipca 2015
Kalafior z bułką tartą
Dziś pomysł na kalafiora do głównego dania. Polecam serdecznie!
Składniki:
1/2 kalafiora
sól
woda
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Można też ugotowany kalafior polać bułką z masłem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 kalafiora
sól
woda
2-3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy odsączony z wody kalafior i mieszamy. Można też ugotowany kalafior polać bułką z masłem. Podajemy na ciepło, choć i na zimno też smakuje :)
Smacznego!!!
23 lipca 2015
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
zielona cebulka
2 marchewki
majonez + gęsty jogurt naturalny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy w kosteczkę.
2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Cebulę czerwoną drobno siekamy, a paprykę kroimy w kostkę.
4. Warzywa łączymy, dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
20 lipca 2015
Rosół z indyka
Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam!
Składniki:
1 skrzydło z indyka
Składniki:
1 skrzydło z indyka
szyjka z indyka
kość z indyka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 suszone grzyby
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa, grzyby i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa, grzyby i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
19 lipca 2015
Sałatka z sałatą lodową z warzywami
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 ogórek wężowy
2 pomidory
1 czerwona cebula
przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny
szczypta cukru
cebula dymka
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Sałatę pokroić wedle uznania.
2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę.
3. Cebulę dymkę posiekać.
4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru.
5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko wymieszać.
Smacznego!!!
16 lipca 2015
Sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam.
Składniki (proporcje):
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru (dałam trochę mniej)
100 liści wiśni (można pominąć - liście nadadzą sokowi lekkiej cierpkości i będzie w smaku przypominać sok z aronii)
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.
2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!!!
Składniki (proporcje):
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru (dałam trochę mniej)
100 liści wiśni (można pominąć - liście nadadzą sokowi lekkiej cierpkości i będzie w smaku przypominać sok z aronii)
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny.
2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy.
Smacznego!!!
15 lipca 2015
Dżem borówkowy na dwa sposoby
Witajcie. Dziś propozycja z serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby.
Sposób I:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Sposób II:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny
Sposób wykonania:
1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.
Smacznego!!!
Sposób I:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30-35 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.
2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Sposób II:
Składniki:
1 kg borówek leśnych
30 dag cukru
sok z jednej niedużej cytryny
Sposób wykonania:
1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.
2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.
Smacznego!!!
13 lipca 2015
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym
...czyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu.
Składniki:
1 nieduży kalafior
3-4 ogórki małosolne
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
zielona cebulka
drobno posiekany koperek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą.
2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę.
4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
Składniki:
1 nieduży kalafior
3-4 ogórki małosolne
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
zielona cebulka
drobno posiekany koperek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą.
2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę.
4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne fantazje Marioli
10 lipca 2015
Pulpety duszone w młodej kapuście
Sezon na młodą kapustę trwa, więc dziś wersja obiadowa z pulpetami. Ten obiad bardzo nam smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi!
Składniki:
2 cebule
1 średnia główka młodej kapusty
4 nieduże marchewki
3 łyżeczki siekanego koperku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka
1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.
2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.
5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
Składniki:
2 cebule
1 średnia główka młodej kapusty
4 nieduże marchewki
3 łyżeczki siekanego koperku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka
1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
woda
Sposób wykonania:
1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki.
2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i całość dusić ok 20 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek, ewentualnie doprawić do smaku, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2 minutki.
5. Podawać np. z młodymi ziemniakami i szklanką kefiru.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
9 lipca 2015
Kleik ryżowy z musem owocowym dla niemowlaka
Zamiast podawać dziecku gotowe ryżowe kaszki, można przygotować kleik ryżowy i dodać do niego dowolnego musu owocowego - można samodzielnie zmiksować na papkę owoce lub użyć deserku owocowego ze słoiczka.
Składniki:
porcja przygotowanego kleiku - tyle ile zje wasz maluch
4 łyżeczki dowolnego musu owocowego np. z banana, jabłka, moreli itp.
Sposób przygotowania:
1. Przygotować porcję kleiku według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobić gorący kleik, ponieważ po dodaniu zimnych owoców będzie w sam raz do podania.
2. Do kleiku dodać owoce, 4 łyżeczki lub wedle uznania, wymieszać i podawać.
3. Należy zawsze sprawdzić temperaturę posiłku przed podaniem go małemu dziecku.
Smacznego!!!
Składniki:
porcja przygotowanego kleiku - tyle ile zje wasz maluch
4 łyżeczki dowolnego musu owocowego np. z banana, jabłka, moreli itp.
Sposób przygotowania:
1. Przygotować porcję kleiku według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobić gorący kleik, ponieważ po dodaniu zimnych owoców będzie w sam raz do podania.
2. Do kleiku dodać owoce, 4 łyżeczki lub wedle uznania, wymieszać i podawać.
3. Należy zawsze sprawdzić temperaturę posiłku przed podaniem go małemu dziecku.
Smacznego!!!
7 lipca 2015
Norweska sałatka ziemniaczana (do dań z grilla)
To jedna z najpyszniejszych sałatek do dań z grilla. Jest bardzo tania i dość szybka w przygotowaniu. A smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinkach
1 pęczek koperku
1 cebula ze szczypiorem
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w kosteczkę.
2. Koperek, cebulę i szczypior cebuli drobno posiekać.
3. Do ziemniaków dodać zieleninę, zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę cukru (podkreśli smak czosnku), jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinkach
1 pęczek koperku
1 cebula ze szczypiorem
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w kosteczkę.
2. Koperek, cebulę i szczypior cebuli drobno posiekać.
3. Do ziemniaków dodać zieleninę, zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę cukru (podkreśli smak czosnku), jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
4 lipca 2015
Ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru do jagód
Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.
2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.
3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).
4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!!
Źródło: blog Kulinarne Spotkania
2 lipca 2015
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
To jedna z najpyszniejszych surówek na bazie pekinki. Z pewnością i Wam posmakuje.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duży por
1 duże jabłko
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno posiekać.
2. Pora drobno pokroić.
3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Dodać majonezu, doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
1 duży por
1 duże jabłko
sól, pieprz
majonez
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno posiekać.
2. Pora drobno pokroić.
3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Dodać majonezu, doprawić do smaku.
Smacznego!!!