W lecie korzystamy z sezonowych owoców i między innymi robimy świeże kompoty.
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 garść jagód
kilka moreli
1 szklanka czereśni
1 gałązka świeżej mięty
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
2. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy gaz, do kompotu dodajemy gałązkę świeżej mięty. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Kiedy kompot jest jeszcze ciepły, przecedzamy przez sitko, słodzimy do smaku.
Smacznego!!!
Posty i efektowny przepis. Takie są najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kompoty,najlepiej zimne;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompoty:)
OdpowiedzUsuńJa domowe kompoty uwielbiam, tak więc Twoja wersja to doskonalszy, bo nieco bogatszy wariant kompotu, który ostatnio gotuję:-)
OdpowiedzUsuń