4 lipca 2015
Ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru do jagód
Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.
2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.
3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).
4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!!
Źródło: blog Kulinarne Spotkania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale pyszne musi być to ciasto,wygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńWłasnie kupiłam jagody i będę piekła ciasto jagodowe. Takie z kruszonką kusi.... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe z jagodami, nigdy sobie go nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię drożdżowe, ale to ciasto jest akurat ucierane - też pyszne :)
UsuńZamiast rzepakowego może być zwykły olej?
OdpowiedzUsuńMoże
UsuńBardzo dobre ciasto, Kate
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
UsuńZachęcam do robienia zdjęć i wysyłania do galerii czytelników ☺️
Pozdrawiam