Dziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu (TU). Przepis mam od koleżanki z pracy.
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć np. bawełnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok, który puściły owoce. Zagotować sok i gorącym sokiem zalać wiśnie. Ponownie całość odstawić na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
2. Następnie ponownie odlać sok, zagotować, a wiśnie przełożyć do słoików. Gorącym sokiem zalać wiśnie, zakręcić i słoiki zapasteryzować.
Smacznego!
30 czerwca 2018
27 czerwca 2018
Tradycyjny dżem truskawkowy
Zazwyczaj robiłam dżem z dodatkiem żelfixu. Tym razem przygotowałam dżem metodą tradycyjną.
Składniki:
2 kg truskawek
500- 600g cukru - w zależności od słodkości owoców
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować i opłukać. Przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu bez pokrywki przez kilka godzin lub podzielić gotowanie na 3 dni (właśnie tak zrobiłam).
2. Codziennie przez 3 dni gotować po jednej godzinie bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, by truskawki się nie przypaliły. Gotować, aż dżem będzie mieć właściwą konsystencję.
3. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kg truskawek
500- 600g cukru - w zależności od słodkości owoców
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować i opłukać. Przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu bez pokrywki przez kilka godzin lub podzielić gotowanie na 3 dni (właśnie tak zrobiłam).
2. Codziennie przez 3 dni gotować po jednej godzinie bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, by truskawki się nie przypaliły. Gotować, aż dżem będzie mieć właściwą konsystencję.
3. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez 15-20 minut.
Smacznego!!!
23 czerwca 2018
Kurczak w sosie koperkowym z kolorową mieszanką obiadową
Witajcie. Dziś obiad iście letnio-wiosenny. Cudne połączenie! A do tego podałam mieszankę obiadową Mix obiadowy firmy Polskie Młyny. Świetnie się komponuje z mięsem. Gotuje się szybko - ok 15 minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie!
Składniki:
1 duży podwójny filet z kurczaka
mąka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
4 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
olej
sól, pieprz
1 szklanka mieszanki obiadowej Mix obiadowy firmy Polskie Młyny - Vietnam Edition + woda do gotowania + sól
Sposób przygotowania:
1. Filet oczyścić, pokroić na niewielkie porcje, każdą rozbić lekko tłuczkiem, po czym osolić i popieprzyć. Lekko oprószyć mąką każdy kawałek z każdej strony.
2. Na oleju krótko obsmażyć mięso z obu stron, po czym wyjąć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Z powrotem dodać mięso, zalać 1 szklanką wody, dodać łyżkę masła klarowanego. Dusić razem ok 20 minut.
3. W międzyczasie zagotować 2 litry wody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody.
4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką.
Smacznego!!!
Składniki:
1 duży podwójny filet z kurczaka
mąka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
4 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego
olej
sól, pieprz
1 szklanka mieszanki obiadowej Mix obiadowy firmy Polskie Młyny - Vietnam Edition + woda do gotowania + sól
Sposób przygotowania:
1. Filet oczyścić, pokroić na niewielkie porcje, każdą rozbić lekko tłuczkiem, po czym osolić i popieprzyć. Lekko oprószyć mąką każdy kawałek z każdej strony.
2. Na oleju krótko obsmażyć mięso z obu stron, po czym wyjąć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Z powrotem dodać mięso, zalać 1 szklanką wody, dodać łyżkę masła klarowanego. Dusić razem ok 20 minut.
3. W międzyczasie zagotować 2 litry wody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody.
4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką.
Smacznego!!!
16 czerwca 2018
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami
Witajcie! Sezon truskawkowy powoli sie kończy... Udało mi się w ubiegły weekend upiec roladę z truskawkami - robi się dość szybko i naprawdę świetnie smakuje. Do przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny.
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
3 opakowania śnieżki
1/2 litra zimnego mleka
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody
1 szklanka truskawek
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić.
2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę.
3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami i zwinąć. Wierzch posmarować pozostałą masą. Całość przełożyć do lodówki, by masa dobrze stężała.
Smacznego!!!
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
3 opakowania śnieżki
1/2 litra zimnego mleka
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody
1 szklanka truskawek
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić.
2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę.
3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami i zwinąć. Wierzch posmarować pozostałą masą. Całość przełożyć do lodówki, by masa dobrze stężała.
Smacznego!!!
7 czerwca 2018
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Witajcie. Dziś mam dla Was propozycje na fajną, szybką i prostą sałatkę. Będzie w sam raz na obiad czy do pracy.
Składniki:
250 g kolorowego makaronu
1 nieduża cukinia
kilka suszonych pomidorów
1 kostka sera typu feta
2 ząbki czosnku
suszona pietruszka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kosteczkę, a suszone pomidory na drobne kawałki. Czosnek zmiażdżyć. Razem podsmażyć na patelni na łyżce oleju z pomidorów do momentu, aż cukinia zmięknie.
3. W misce wymieszać pokrojony ser feta, łyżkę oleju i suszoną pietruszkę.
4. Połączyć wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać łyżkę oleju z pomidorów.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki:
250 g kolorowego makaronu
1 nieduża cukinia
kilka suszonych pomidorów
1 kostka sera typu feta
2 ząbki czosnku
suszona pietruszka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kosteczkę, a suszone pomidory na drobne kawałki. Czosnek zmiażdżyć. Razem podsmażyć na patelni na łyżce oleju z pomidorów do momentu, aż cukinia zmięknie.
3. W misce wymieszać pokrojony ser feta, łyżkę oleju i suszoną pietruszkę.
4. Połączyć wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać łyżkę oleju z pomidorów.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
2 czerwca 2018
Koktajl truskawkowy z arbuzem i bananem
Witajcie. Mamy masę świeżych owoców, więc chętnie robię koktajle. Wystarczy chwila i pyszny koktajl gotowy:)
Składniki:
kawałek schłodzonego słodkiego arbuza
1 duży banan
garść truskawek
1-2 listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Z arbuza usunąć pestki, owoc pokroić w grubą kostkę. Truskawki odszypułkować i opłukać. Banana obrać ze skórki, pokroić.
2. Wszystkie owoce umieścić w kielichu miksera. Dorzucić listek mięty, dodać trochę wody i zmiksować.
3. Gęstość koktajlu można regulować wodą. Ewentualnie można też dosłodzić miodem.
Smacznego!!!
Składniki:
kawałek schłodzonego słodkiego arbuza
1 duży banan
garść truskawek
1-2 listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Z arbuza usunąć pestki, owoc pokroić w grubą kostkę. Truskawki odszypułkować i opłukać. Banana obrać ze skórki, pokroić.
2. Wszystkie owoce umieścić w kielichu miksera. Dorzucić listek mięty, dodać trochę wody i zmiksować.
3. Gęstość koktajlu można regulować wodą. Ewentualnie można też dosłodzić miodem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)